Имаме право само на една грешка в деня на вота

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов обясни в ефира на Нова телевизия как трябва да се гласува в деня на изборите. Бюлетините, с които демонстрира в студиото обаче не бяха истинските, тъй като новите не ги показват, за да не бъдат фалшифицирани.

На бюлетината има няколко основните елементи:надпис за членове на ЕП и една перфорация

Бюлетината не бива да бъде откъсната преди гласуването. От дясната страна има номер, който трябва да съвпада с номера в долната част. И избирателят има право да свери номерата преди бюлетината да бъде откъсната.

Човекът от секционната комисия откъсва бюлетината под перфорацията, подпечатва я и я предава на избирателя.

И пред секционната комисия, и вътре в тъмната стаичка ще има списък на партиите и кандидатите. На бюлетината те са изписани в ляво. Отбелязва се с Х. Хубаво е да не излиза от квадратчето, защото ако излезе прекалено много и не се разбере за коя партия гласува, бюлетината ще се отчете като невалидна.

Освен с Х може да се гласува и със знака V.

При техническа грешка избирателят трябва да излезе, да каже, че е сбъркал и му се дава нова бюлетина. Сгрешената се отделя и се отбелязва като такава. Гласоподавателят обаче има право само на една допълнителна бюлетина.

Гласувате и сгъвате бюлетината така, че да не се вижда вотът, но да се вижда номерът. Той се откъсва, удря се втори печат и едва тогава бюлетината се пуска в кутията за гласуване. /КРОСС/