Инспектираха Посетителския център по рибарство и морско дело в Поморие

В края на 2023 година рушащата се стара сграда на някогашната Водна кула в Поморие бе напълно преобразена, за да се превърне в Посетителски център по рибарство и морско дело. Дейностите за обновяване на интересната конструкция бяха финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан между Община Поморие, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и МИРГ Поморие. При изпълнение на проекта бяха изградени панорамна площадка и технически зони, бе обособена мултифункционална зала за експозиция на различни елементи, свързани с историята на града и рибарството, представени на интерактивни мултимедийни екрани. Извършено бе и благоустройство на дворното пространство, а впоследствие музейната експозиция бе обогатена с древни находки, намерени в акваторията на Поморие, корабни модели, риболовни принадлежности и съоръжения с информация за тях, а като акцент в експозицията е интерактивно холограмно представяне на нощен риболов с аламани. Като последна стъпка в създаването на истински работещ посетителски център бе изграждането на занаятчийски ателиета с тематика „Рибарството – култура и бит на рибарите“.

Във връзка с всички изпълнени дейности, днес центърът бе инспектиран от представители на Европейската комисия и Комитета за наблюдение на програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. ,съобщиха от Община Поморие. Гостите бяха посрещнати от кмета Иван Алексиев, мениджъра проекти Георги Петков, директора на ИМ – Поморие д-р Антон Карабашев и екипа му и д-р Валентин Продромов – председател на местното рибарско сдружение.

Посетителите бяха впечатлени от преобразеното водно съоръжение и с любопитство разгледаха както музейните експонати, така и част от средствата, закупени в помощ на местните рибари по Програмата за морско дело и рибарство: ехолоти, ветро- и водоустойчиви якета, гащеризони и шапки от бързосъхнещи платове.

По-късно  в Бургас предстои да бъде проведено и второто заседание на Комитета за наблюдение на програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г., където ще бъде коментиран напредъкът по програмата, както и новите процедури, които биха били в помощ на морските общини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *