И музикантите скочиха срещу Бинев

Българската музикална асоциация (БМА) е поредната културна организация, изразила своето недоволство от избора на Слави Бинев за председател на Комисията за култура и медии в парламента. В официално писмо до медиите, от БМА изказват своята тревога относно “липсата на ясни правила при номинирането, избора и назначаването на принципалите на най-важните културни държавни институции.”, цитира Кросс. В прессъобщението се казва още:

“За пореден път в България на ключови за съществуването и развитието на културата ни позиции ултимативно се назначават хора без предварителен дебат, без консултации с артистичните гилдии и без търсенето на какъвто и да е консенсус. За съжаление, казусът съвсем не е изключение, а по-скоро потвърждение на тази тъжна традиция на българския преход. Последните месеци демонстрираха липсата на диалог с гилдиите от страна на законотворците и бяха олицетворение на незачитането от страна на политиците на постиженията и ролята на българската култура във всички изкуства и жанрове, на творците, които не искат да напуснат България, въпреки тежките условия и продължават да създават културен продукт на признато в целия свят високо ниво.

Ние – Българската музиклана асоциация, представляваща музиканти и културни институти от цяла България от всички жанрове – не можем да приемем да продължава назначаването с неясни мотиви на спорни фигури на ключови постове, без обсъждане с творческите гилдии и търсене на консенсус.

Апелираме за провеждането на широк дебат с участието на всички творчески гилдии и организации при обсъждане кандидатурите за ключови постове в държавните структури касаещи опазването и развитието на българската култура.”

В петък ( 5 декември) трупата на Народен театър “Иван Вазов” обяви, че ако Бинев не се оттегли, ще подаде оставка. Към момента реакция от управляващите няма, нито от страна на Бинев.

Реформаторският блок днес решава дали да оттегли депутатите си от културната комисия.