И на местните избори на 25 октомври ще се гласува „за” и „против” статуквото

2015 е по-особена в летоброенето на Община Несебър, тъй като е белязана като изборна. Година, в която една част от местните политици ще работят определящо за запазване на статуквото в местната изпълнителна и законодателна власт, а друга-против.
И в тази предизборна ситуация на преден план отново излиза проблемът за личността, за онези личности, политици-способни да бъдат водачи.През последните 25 г.,от 1991 г. насам,когато бяха проведени първите демократични избори в страната,си пролича, че избирателят няма оформено кастово отношение към политиците.Това се отнася и за несебърския избирател, излъчващ кой да го управлява за определен мандат.
Защо се получава така?
Получава се така защото за да се осъществява действена политика за развитие в определена посока е необходимо да има хора – водачи, които да пробудят, да тласкат и да предвождат електоралните маси на изборите за органи за местна власт, насрочени от президента за 25 октомври.
Промяната в една или друга сфера на общинска дейност може да дойде, ако е провокирана от хора с мислене и манталитет на реагиране,обусловени и от потенциалните избиратели.Хората се нуждаят от своите водачи, които да следват.И признават за лидери личности, които по една или друга причина се открояват от масата по своята изключителност.
От времето на Мицо-Асен, царувал в Месeмврия през периода 1257-1263, е трудно и едва ли не невъзможно, да бъдат посочени личности-водачи белязани с ореола на подобна изключителност, ако човек започне да ги търси в списъка на кметовете на Несебър или пък в състава на съветниците,озовали се по една или друга случайност в местния орган за самоуправление.
В изборната година активността срещу статуквото,олицетворявано от настоящия кмет Николай Димитров,който пък от своя страна е своебразен символ-обединител на всички групи от съветници в местния парламент, започна със серия от гафове от т.н. опозиция в самия общински съвет и извън него.
Предизборният вой на тази опозиция започна с регистрираните по настоящ адрес потенциални избиратели.Текстуалната част на този вой бе подписан от почти анонимните, с малки изключения, представители на политически партии, като например: Ваня Дулева-председател на пп „Движение 21”, Стоян Златинов- от пп”СДС”, Венелин Ташев-от пп „ССД”, Драгомир Попов от пп „АБВ”, Наталия Василева от пп „БЗНС”, Александър Александров” от пп „НФСБ”, Ивайло Ляхович от пп „ДСБ”. Към тях се присъедини и Златко Димитров от ГЕРБ.Когато се разбра,че воят под формата на сигнал до гл.прокурор,се оказа поредната буря в малка чаша с малко вода,от ГЕРБ започнаха самостоятелна активност срещу статуквото.На пръв поглед тя изглежда странна,защото в сърцевината на тази активност се поставят нерешени проблеми от рода на “легналите полицаи” в пътната маркировка на Несебър или градския гробищен парк.Или пък заради това,че съветниците от групата на ГЕРБ гласували на сесии едва ли не автоматично,при положение,че те правят това напълно съзнателно и доброволно.
И все пак предизвикателствата – „за” и „против” запазването на статуквото в местната власт,и за тези избори,съществуват.И няма да бъде безинтересно как те ще се проявят за пореден път в несебърската политическа действителност.

Максим МОМЧИЛОВ

Текст към снимката:
На изборите за местна власт през 2011 при избирателна активност от 73,64 % от 19 181 имащи право на глас за общински съветници са гласували 14 154. Действителните гласове са били 13 358,а квотата за избиране на общински съветник 637 гласа. За настоящите избори за пръв път ще действа и правилото за преференциален вот. Той ще е в сила,ако събере 7 % от избирателната квота. Ако тя се запази, както през 2011 или близо до нея, 44 гласа могат да доведат до пренареждане на листа за съветници.