Какво реши Светият синод на свое заседание днес

На своето заседание на 12.03.24 г. Св. Синод единодушно реши:

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си на Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за Сливенски митрополит.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансово-административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да извърши пълна проверка на списъците с епархийски избиратели дали съответстват на изискванията, съгласно чл. 102 и чл. 103, във връзка с чл. 142 от УБПЦ – БП, съобщават от Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.

Така Светият синод касира избора за Сливенски митрополит. Ще има нов вот по старата процедура. Според Устава на БПЦ касирането на проведения епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно. Възлага на Варненския митрополит да продължи да управлява Сливенска епархия и да проведе нови избори за митрополит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *