Калфин: През тази година коледни добавки ще получат с 20% повече пенсионери

1 235 000 пенсионери ще получат коледни добавки, като за целта са предвидени общо 50 млн. лв., съобщи на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Пенсионерите, чиито пенсии и допълнителни добавки, не надхвърлят границата на бедността от 286 лв., ще получат коледната добавка от 40 лева с декемврийските си пенсии. Вицепремиерът Калфин отбеляза, че с увеличаването на граница на бедността през настоящата година спрямо предходната, мярката ще обхване с 20% повече пенсионери.

Вицепремиерът беше категоричен, че тази подкрепа за хората с най-ниски доходи е икономически полезна мярка. „Благодарен съм за разбирането, което проявиха и министър-председателят, и министърът на финансите, така че да решим спешния проблем. Доволен съм от това, което успяхме да постигнем към този момент. Не оспорвам, че не е достатъчно, но и състоянието на бюджета не е цъфтящо“, каза Калфин.

Той посочи, че отпускането на добавките не е обвързано по никакъв начин с елементите на пенсионната реформа. Според вицепремиера реформата не трябва да се решава на парче и е необходимо с участниците в тристранния диалог да започне обсъждане на цялостна дългосрочна стратегия за пенсионната система. „Няма как цялостната стратегия, с всичките си елементи, да се реши преди края на бюджетната процедура“, поясни Калфин.

Вицепремиерът отбеляза, че ако не се промени законодателството, действащо към момента, за следващата година остава увеличението на възрастта за пенсиониране с 4 месеца. Калфин напомни, че увеличението беше замразено през изминалата година с аргумента, че се търси решение на въпроса. „Решение няма, нямам и данни в МТСП някой да се е постарал да го потърси. Миналата година замразяването на възрастта по никакъв начин не е било последвано от цялостен разговор за пенсионната реформа, за съжаление“, каза вицепремиерът. Според него замразяване и през следващата година би означавало отваряне на разликата между пенсионираните първа и втора категория и пенсионираните трета категория труд. От друга страна, основна препоръка на ЕК към България е свързана именно с липсата на дългосрочност и предвидимост на пенсионната реформа. „Българската социална система до голяма степен зависи от средствата от ЕС и аз съм последният, който ще ги подложи на риск“, подчерта Калфин.

„Правим всичко възможно Оперативна програма „Човешки ресурси“ в следващите дни да бъде одобрена и да бъде първата програма, която да заработи“, отбеляза още Калфин и добави, че е важно националният бюджет да генерира достатъчно възможности да започнат плащанията.

Вицепремиерът обърна внимание на един от ангажиментите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно плана за икономическо развитие, създаване на растеж и работни места. „Много е важно България също да изработи подобен собствен план, който да бъде съобразен с европейския, но да почива включително и на национални инструменти“, заяви Калфин и акцентира върху подкрепата на младежкото предприемачество.