„Кармина Бурана” на 4 август на сцената на Летния театър в Бургас

Всеки, който иска да срещне съдбата очи в очи, не трябва да пропуска премиерата на „Кармина Бурана”. На 4 август, точно в 21:00 часа, безсмъртното произведение на Карл Орф ще изведе на сцената на Летния театър близо 100 изпълнители. Сред тях са целият хор, балет и оркестър на Държавна опера-Бургас. Те ще са както музикален фон, така и жив декор на представлението. А стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от трима солисти – сопраното Мария Цветкова, тенора Георги Султанов и баритона Валери Турманов. Партиите им приближават нормалните граници на човешкия глас и да бъдат чути на живо е неповторимо преживяване. Още повече, че първата песен е известната „О, Фортуна”, която освен в концертни зали звучи и във финалните сцени на десетки холивудски блокбъстъри. Мащабната творба на Карл Орф ще бъде представена под открито небе, като част от афиша на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2015.
В ролята на самата съдба ще видим примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева. Диригент на представлението е Иван Кожухаров, режисьор е Дарина Главанакова – Бакърджиева. Невероятните танци са дело на Желка Табакова, която е успяла да превърне балета в отражение на трансформациите, които съдбата извършва с човешките души. Диригент на хора е Невена Михайлова, а концертмайстор – Ваня Златева.
„На 4 август ще представим съвременния прочит на ”Кармина Бурана”, която по своята същност е кантатно-ораториално произведение. Ние сме я адаптирали за сцена, така че хорът, балетът и солистите ще бъдат и актьори. Изпълнителите ще приличат на личности от нашето време, благодарение на модерната визия. Посланието на ”Кармина Бурана” е, че съдбата ту те издига, ту те принизява, но винаги ти казва: „Изборът е твой!””, обяснява режисьорът Дарина Главанакова – Бакърджиева.
Понеже продължителността на кантатата е около час, след нея публиката ще може да гледа друго добре познато произведение – балетът „Болеро” по музика на Морис Равел. В главните роли ще видим отново примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева, този път в компанията на Милен Петров.