Ключовите послания на президента

Речта на президента е традиция на българската политика – традициите са важни и те трябва да се спазват. Тя е и особен жанр, от нея не може да се очаква някакъв много дълбок анализ, влизане в детайли, по-скоро в нея трябва да има няколко ключови послания. Аз мисля, че в тази реч имаше такива послания, които са важни за България, каза политологът Даниел Смилов в интервю за БНТ.

Според него финалът на президентската реч е бил успешен опит да се вдъхне кураж на българина, да се каже, че ситуацията всъщност не е толкова лоша. Защото непрекъснато ни се казва как ние сме най-страдащата нация в света, как не можем да се справим, едва ли не никакво колективно действие поради различни фактори не може да се случи, посочи Смилов.

Той препоръча на институциите да работят в тази посока – че чрез колективните политически действия ситуацията може да се оправи. Това го имаше в речта, заяви политологът.

Самата форма и структура на президентската реч не е такава, в която да се изясняват максимално конкретно посланията на държавния глава. А и освен това струва ми се, че хората в 12 без 5 на Нова година едва ли биха приели с добро око, ако някой почне подробно да им изяснява какви неща трябва да предприемат и какви не, коментира словото на президента и политологът Борис Попиванов. Той напомни, че жанрът е особен и той трябва да бъде спазван в определени граници.

Естествено, винаги може да се намерят причини за критики в президентското послание, но и не трябва да се надценява самото послание, въпреки толкова много хора го гледат в дадения момент, смята Попиванов. Той обаче отбеляза, че в речта на президента е не е било обърнато достатъчно внимание на трудностите в социален аспект – как социалният въпрос през 2013 година е навлязъл много сериозно в дневния ред на обществото, а привес е бил даден на трудностите на обществото в политически и морален аспект./КРОСС/