Кои са участниците в детската Евровизия 2015

Пет арт-инсталации с посланията на Крисия, Хасан, Ибрахим, Габи и Иван бяха тържествено открити вчера (18-ти ноември). Те представляват разноцветни петли и ще останат като траен спомен от българското домакинство на „Детска Евровизия” 2015. Фигурите вече са разположени в пешеходната зона на бул. „Цар Освободител” – от пл. „Орлов мост” до бул. „Васил Левски” в София, пише Кросс.„Дълго мислихме как да представим най-добре образа на Детската Евровизия и какво символизира тя. Решихме, че тези петлета ни показват, че можем да се събудим, да отворим очи за вярата в нас, каза генералният директор на БНТ Вяра Анкова.
Посланията на нашите музикални таланти, изписани върху петте петлета гласят: Крисия – „Откривай щастието, то е навсякъде”; Хасан – „Откривай музиката в сърцето си”; Ибрахим – „Откривай таланта в себе си и направи другите по-добри”; Габи – „Откривай света на мечтите си”; Иван – „Откривай цвета на надеждата”.
Детска Евровизия 2015 беше официално открита с церемония във вторник вечерта. В петък в “Арена Армеец” ще се състои генерална репетиция и концерт, а в събота е големият финал. След грандиозен спектакъл около полунощ ще стане ясно кой е победител в 13-то издание на детската Евровизия. Габриела Йорданова, която ще представи България заедно с дуетната си половинка Иван Стоянов, ще пее тринадесета поред. Освен нея още 16 млади певци до 14-годишна възраст ще се качат на сцената на “Арена Армеец” и ще се борят за гласовете на журито, пише в. 24 часа. Участниците са подредени по номера в реда, в който ще пеят в събота.
1. Лена Стаменкович, Сърбия
Лена Стаменкович, която е на 11 години, ще излезе първа на сцената на Евровизия.
Тя ще предтави песента Lenina pesma (“Песента на Лена”) – няма хореография, ще стои сама по средата на сцената. Избрала е дълга червена рокля с голяма панделка на гърба. В началото на песента 3Д графиките изобразяват мрачна гора с черни дървета и черни облаци, които се движат бързо. По-късно сцената се обагря от червения цвят, като светлините имитират дъжд от рози.
Лена е родена в сръбския град Зайчар, който се намира недалеч от българската граница. Популярна е в страната си, след като участва в тазгодишното издание на тв шоуто за млади таланти Pinkove zvezdice, където завършва на 4-о място.
2. Група “Вирус”, Грузия
“Сцената в “Арена Армеец” е огромна, звукът е уникален, много ни харесва и осветлението, чувстваме се много комфортно”, казаха малките певци от група “Вирус”, която представя Грузия на детската Евровизия.
11-годишният Дата е единственото момче в групата и казва, че се чувства като бодигард на момичетата. Тако, Елън и Лизи са на 11 и 12 г. “Ние сме като брат и сестри, не сме просто приятели”, казват малчуганите.
Всички са в шести клас, освен Лизи, която е в седми. Елън е най-малката и мечтае един ден да бъде дипломат, певица и да има собствена благотворителна организация. Лизи и Тако искат да са певици, танцьорки и модели. Дата иска да е политик.
Четиримата се в звукозаписно студио и оттогава работят заедно.
3. Лина Кудузович, Словения
Дванайсетгодишната Лина Кудузович ще пее трета на сцената според жребия. Парчето й Prva ljubezen (“Първата любов”) е написано от дуета Maraayaна, който тази година ще Словения на голямата Евровизия. Те са и нейни ментори.
Сценичния тоалет на Лина е къса бяла рокля с колан на червени сърца. Екраните зад певицата ще показват черен замък, зад който е изгряла пълна луна и не спира да вали сняг. В хода на песента снегът се превръща в сърца.
През 2010 г. Лина става най-младият победител до момента в първия сезон на „Словения търси талант“. След това се место да живее и учи в Швейцария, където участва в „Най-големите швейцарски таланти”.
4. Мишела Рапо, Албания
Мишела Рапо спечелила 51-ия детски фестивал в Тирана през май затова представя страната си на детската Евровизия тази година. Тя се е състезавала на финала и преди – през 2012 г.
Говори френски, немски, турски и английски, но иска да научи и испански. Печелила е много награди от международни конкурси. Любимият й предмет в училище в биология. В момента учи в колеж, но преди това завършила Националното музикално училище в Албания.
“Много ми харесва София – особено центъра на града, Националния дворец на културата, Националния исторически музей, който посетихме”, каза още Мишела.
На финала в събота тя ще пее с ръчно изрисувана рокля с мотиви от различни държави по света.
5. Шалиса, Холандия
Петнайсетгодишната Шалиса ще представи Холандия под номер 5 с песента Million Lights (“Милиони светлини”). Според сценографията тя ще е в средата на сцената, ще свири на пиано, върху което са подредени свещи. До нея ще има двама танцьори, както и двама беквокалисти. Облеклото й е младежко – златист топ и шапка.
Шалиса е родена в малкия холандски град Вохнум. Ходи на уроци по пеене и пиано. Участва в холандското шоу за таланти The Voice Kids, където преминава кастингите и навлиза в битките. Миналата година участва в Junior Songfestival, когато достига до последните прослушвания. Тази година се явява отново и този път побеждава всички с балада Million Lights – песента, с която се явява и на Евровизия. Тогава журито и публиката й дават за това изпълнение максималните 12 точки.
6. Бела Пейдж, Австралия
Бела Пейдж е на 14 години. Родена е в Мелбърн, но е с македонски произход и ще представи Австалия под номер 6.
Музиката към песента й My Girls (“Моите момичета”) е написана от Делта Гуудръм – една от най-големите съвременни австралийски звезди, а аранжиментът е на номинирания за Грами Мич Алън, който е продуцирал песни за Майли Сайръс, Деми Ловато, Селена Гомес.
На сцената в събота Бела ще е с дълга черна пола със златисти нижки, черен топ. На сцената ще е придружена от две танцьорки. Графиките на екраните ще изобразяват златен дъжд, който на припева се превръща в буря, а по-късно – във водовъртеж.
Бела има голям опит на сцената, в репертоара си включва танци – от балет до хип-хоп. Тя е първият представител на Австралия участвал някога в детската Евровизия.
7. Ейми Банкс, Ирландия
Ейми Банкс, която ще представи Ирландия в събота, е само на 13 г., а сама написала текста на песента си Realta na Mara (“Звезда на морето”).
Парчето е на ирландски. “Моят първи език е английски, но съм посещавала ирлански училища, затова знам и ирландски. Мисля на двамата езика през цялото време, затова е лесно да почувствам едни и същи емоции, когато пея и на двата езика”, каза младото сопрано на пресконференция преди малко.
Ейми харесва различни стилове музика, но класическата е любимата й. Запалила се, когато била едва на 6 г. и слушала музика по радиото. Ходи на уроци при вокален педагок от 2 г. Не яде шоколад, защото понякога той се отразява зле на гласа.
Наскоро Емйми спечели шърво място на конкурса American Protege и ще пее в “Карнеги хол” на 15 декември. Вече е записала диск – My Classical Spirit, а приходите от продажби дарила на детска болница в Ирландия.
8. Михаил Смирнов, Русия
Михаил Смирнов – на 12 г., роден в Москва, ще предтави Русия под номер 8, с песента Dream (“Мечта”).
Най-големият му успех досега, свързан с музиката, е достигането до финала на „Гласът на Русия. Деца”. Освен това играе в музикален театър – последната му роля е на Джим Хокинс в постановката „Островът на съкровищата”.
Родителите му, които са математици, откриват музикалния му талант, когато е на 3 г. и внезапно започва да заеква. Така го записват на уроци по пеене като част от лечението. Вокалният му педагог забелязва, че той има не само добър слух, но и добър глас.
9. Ивана Петковска и Магдалена Алековска, Македония
“Срещнахме се на прослушването за Евровизия в Македония и оттогава сме заедно през цялото време, създаваме музика, излизаме заедно.” Това разказаха на пресконференция преди минути Ивана Петковска и Магдалена Алексовска, които представят Македония на тазгодишното издание на детската Евровизия.
“Първото нещо, което открих във Ивана, е, че тя харесва същите певци като мен, например Ариана Гранде”, каза Магдалена. “А първото, което аз разбрах за Магдалена, е, че тя може да взема много високи ноти.
И двете тийнейджърки искат да станат певици. Искат да композират песни за любовта и приятелството. Обичат и фолклора. Ивана дори изпя на живо по време на пресконференцията част от “Назад, назад, моме Калино”. Тя е в осми клас и пее от 5-годишна. Когато е на 8 г. става част от националния фолклорен ансамбъл на Македония. Магдалена е в девети клас и пее в детски хор. През 2010 г. записва първата си песен – Pupil.
10. Руслан Асланов, Беларус
“Обичам да играя футбол, да свиря на пиано, на саксофон, да си говоря с приятели в инстаграм – не е трудно да съчетаваш всичко”, каза 13-годишният Руслан Асланов, който ще представя Беларус на финала на детската Евровизия в събота.
Руслан учи в гимназия в Минск. Бил е в България няколко пъти и казва, че харесва хората тук. “Когато идвам в София, я заобичвам все повече и повече, България е вторият ми дом”, добавя още момчето. На финала той ще изпълни песента Volshebstvo (“Магия”).
Баба му го завела на първия му вокален урок, където се запознал с учителката си по пеене. С нея работи вече 4 г. Всеки път, когато пее, Руслан се сеща за баба си.
Мечтае за награда “Грами”, а ако има магическа пръчка, би премахнал границите по света, за да живеят всички хора като семейство.
11. Мика, Армения
12-годишният Мика от Армения ще представи страната си в “Арема Армеец” с песента Love. Затова на пресконференцията, която тече в момента в “Арена Армеец”, носи розов костюм. Това е цветът на любовта, обясни момчето.
“Отскоро водя тв шоу – “Пъзел” и това ме прави уверен пред камерите. Знам как да работя с тях по-добре от останалите. Познавам коя снима в момента по червената лампичка, която мига”, каза още Мика. Тв кариерата му започва през 2013 г., а предаването, което той води е за анимационни филми.
“Любимият му стил музика е рокендрол, а Елвис Пресли ми е идол. Но не искам да съм като него, искам да бъда себе си”, казва момчето. Мика обича да свири на пиано и пее от 6-годишен. Надява се да се представи добре в събота. Финалът съвпада с рождения ден на майка му и той много иска тя да се гордее с него.
В събота той ще излезе на сцената със своите музи – така нарича трите балерини – негови връстнички, които се включват в хореографията на изпълнението му.
12. Анна Тринчер, Украйна
Тринайсетгодишната Анна Тринчер, родена в Киев, ще представи Украйна под номер 12 с песента Почни з себе (“Започни със себе си”).
Започва да посещава музикално училище, когато е на 9. Анна е участвала в конкурси като „Украински славей“, онлайн състезанието „Моят шанс“, а един от последните е „Нова вълна“, както и украинското издание на The Voice за деца. През август печели националния финал за детската Евровизия
13. Габриела Йорданова и Иван Стоянов, България
“В България имаме една поговорка – вкъщи и стените помагат”, каза Габриела Йорданова. Тя ще представи България, която тази година е домакин на песнния конкурс. “Чувстваме се уверени. Харесваме песента, която ще представим. Не е лесно да се пее в дует, но сме добре подготвени”, добави още тя. “Много ми беше приятно да работя с човек като Габи”, каза дуетната й половинка Иван Стоянов. В събота двамата ще изпълнят “Цветът на надеждата” по музика на Евгени Димитров, Георги Милчев-Годжи, Слави Трифонов, и текст на Ивайло Вълчев и самата Габи.
Габи е частен ученик и няма проблеми с уроците. Тя е на сцената вече 8 г. Пяла е в Русия, Казахстан, Русия, Унгария, Италия, Беларус. Свири на цигулка и обича да рисува. Казва, че се е запалила по музиката от брат си, който се занимава с оперно пеене.
Иван започнал да пее покрай дядо си, който свирел на китара и цигулка. Само през последната година той е спечелил 5 първи награди от музикални конкурси.
“Надяваме се да се справим добре. Скоро ме попитаха: искаш ли да повториш успеха на Крисия. Аз отговорих – не, не искам да го повтарям. Искам да представя достойно България тази година и да се забавлявам”, каза още Габи.
14. Камила Исмаилова, Сан Марино
Камила Исмаилова е родена и израстнала в Москва. Тя приема предложението от държавната телевизия на Сан Марино да представи страната на Евровизия. Облечена в дълга бяла рокля, част от която е покрита с огледални стъкалца, ще представи песента Mirror (“Огледало”) и е основно на италиански. Затова Камила, която е на 11 г., започва да учи езика. Освен това тя участва в разработването на концепцията за видеоклипа, хореографията и сценичната й визия.
15. Дестини Чикуниере, Малта
Дестини Чикуниере, която ще представя Малта е само на 13 г., а вече с спечелила много награди в родната си страна. Любимите й певици, от които черпи вдъхновение, са Бионсе и Арета Франклин.
Песента й се казва Not My Soul. Дестини се включила и в писането на текста, и в композирането на музиката.
Дестини е носител на гран при от международния фестивал Singer Stage International Festival в Малта, където се съревновавала с участници от 7 държави. През септември миналата година спечелила и първата си награда за авторско парче, с което се класирала на трето място в престижен конкурс в Малта.
Освен със силния си глас и чаровна усмивка, Дестини прави впечатление и с красивата си прическа. Цялата й коса е на плитки. Отнема ми по 12 ч да ги направя, каза 13-годишната певица.
16. Мишела Рапо, Албания
Мишела Рапо спечелила 51-ия детски фестивал в Тирана през май затова представя страната си на детската Евровизия тази година. Тя се е състезавала на финала и преди – през 2012 г.
Говори френски, немски, турски и английски, но иска да научи и испански. Печелила е много награди от международни конкурси. Любимият й предмет в училище в биология. В момента учи в колеж, но преди това завършила Националното музикално училище в Албания.
“Много ми харесва София – особено центъра на града, Националния дворец на културата, Националния исторически музей, който посетихме”, каза още Мишела.
На финала в събота тя ще пее с ръчно изрисувана рокля с мотиви от различни държави по света.
17. Яна Миркович, Черна гора
Яна Миркович, родена в Подгорица, ще пее Оluja (“Буря”), написана от Владимир Граич (той е автор на “Молитва” на Мария Шерифович, която печели Евровизия през 2007 г.), Мисрад Шерхатлич, текстът е на Бобан Новович и самата Яна. Тя ще излезе на сцената последна с четири танцьорки.
Яна посещава музикално училище от дете, свири на пиано и цигулка. Участва в десетки фестивали, от които има награди. Посещава музикалната школа UMS, както и специални уроци по балет, танци и телевизионна журналистика