Крадат имоти с електронен подпис

Нова вълна измами с помощта на електронен подпис залива страната, алармираха нотариуси и полицаи. Става дума за прехвърляне на фирми, имоти, коли и акции без знанието на собствениците им, пише Стандарт.

Измамите стават с помощта на електронен подпис, който дава достъп на всеки негов притежател до масивите на Агенцията по вписванията и други институции. Така измамниците получават достъп до данните на собственици на фирми, подписите и печатите на нотариусите и начините за изповядване на сделките. Такъв случай бе регистриран в Плевен преди дни, където измамници успяха да отмъкнат фирмата на арендатор.

“По същата схема могат да откраднат не само фирмата, но и имота или колата на всеки българин. По-голямата прозрачност, която има сега в държавата, вече започва да се ползва за користни цели. Може да се злоупотреби с информацията, до която гражданите имат свободен достъп”, коментира за “Стандарт” вчера директорът на плевенската полиция Йордан Каменов по повод последната виртуална кражба на бизнес.

“В търговския регистър излизат всички данни за фирмите, активите и пасивите, оборотите, годишните данъчни декларации. Оказа се, че въобще не са защитени тези данни, защото законите са такива”, коментира още комисар Каменов.

Заради нова вълна измами обаче нотариусите искат да имат право да вписват сделки в Търговския регистър. Така те ще носят отговорността за прехвърлянията и с вписването ще потвърждават, че именно те са изповядали сделката, а не става дума за измама.

Адвокатите също са на мнение, че законът трябва да се промени. Според тях изискването с една декларация и копия на документи да се извършва прехвърляне на дялове и фирми дава възможност на престъпници да се възползват и да крадат чужда собственост.

Според шефа на Агенцията по вписвания Венцислав Спиридонов пък единственият изход за предотвратяване на подобни фирмени кражби е SMS известяването на собствениците. Според него трябва да бъде решен и проблемът за връзката между системите на Агенцията по вписванията и на нотариусите./КРОСС/