Кралят на футбола Пеле почина

Бразилската футболна звезда Пеле почина на 82-годишна възраст, съобщи дъщеря му в Instagram в четвъртък.

Той влизаше и излизаше от болница през последните месеци, след като му беше открит тумор на дебелото черво. Пеле беше на палиативно лечение, тъй като организмът му престана да реагира на химиотерапията. Лекарите съобщиха, че ракът му на дебелото черво се влошава.

Пеле, чието име е Едсон Арантес до Насименто, отбеляза световен рекорд от 1281 гола и е единственият играч, който някога е печелил Световната купа три пъти.

Той беше уважаван заради огромния си талант и повече от всеки друг играч по негово време можеше всичко с футболната топка: игра и с два крака, имаше страхотно темпо и издръжливост, можеше да стреля отлично с глава, да подава и разбира се – да вкарва голове.

Той се присъедини към отбора на Сантос на 15-годишна възраст и превърна малкия крайбрежен клуб в едно от най-известните имена във футбола.

През блестящ 18-годишен период в клуба той спечели всички почести в бразилския футбол, както и две Копа Либертадорес – южноамериканският еквивалент на Шампионската лига – и две Междуконтинентални купи, годишният турнир, провеждан между най-добрите отбори в Европа и Южна Америка.

Признат е за най-добър футболист на ХХ век и е идол на поколения привърженици.