Кристалина Георгиева: Само в София се твърди, че нямам шанс за еврокомисар по външната политика

Еврокомисар Кристалина Георгиева заяви за Българското национално радио, че и през следващия си мандат в Брюксел ще продължи да работи за доброто име на България. Тя не смята, че е отпаднала възможността да стане следващия върховен представител за външната политика и вярва, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата Европейска комисия.

В Брюксел и останалите европейски столици разбирането е, че решение още не е взето и че името ми продължава да стои като възможен кандидат за върховен представител, каза Кристалина Георгиева и добави: Мисля, че е малко тъжно това, че само в София се твърди тази теза, че аз нямам шанса за тази позиция.

Преговорите какви други варианти са възможни ще се водят заедно със служебното правителство в следващите седмици, като според Георгиева изгледите са добри, а перспективите – достатъчно много.

Моята работа в Банката и тази по време на първия мандат това, че имам старшинство в следващата комисия, действително ме позиционира за по-голям набор от ресори, за които ние можем да преговаряме.

Междувременно, българският еврокомисар препоръча на служебното правителство да започне подготвителната работа за влизане на България в Европейския банков надзор и еврозоната.

Вие видяхте през последните няколко седмици, че има полза от това да се присъединим към банковия надзор. Аз съм изцяло за това и също смятам, че е време отново да помислим кога, при какви условия искаме да кандидатстваме за чакалнята за еврозоната, каза още Кристалина Георгиева.

За нови заеми може да се мисли, ако те са за стабилизиране на банковата система и икономиката и инвестиции в растеж и заетост, каза Георгиева. Според нея обаче трупане на нов дълг за потребителски цели не е добър вариант.

Официалното решение Кристалина Георгиева да е българската кандидатура за член на новата Европейска комисия (ЕК) бе на служебния кабинет. На първото заседание на правителството вчера вчера служебният премиер проф. Георги Близнашки обяви: Ние предлагаме госпожа Кристалина Георгиева не просто за член на Европейската комисия, но за заместник-председател, вицепрезидент на Комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Тоест ще направим едно национално усилие нашият досегашен комисар да получи един значително по-висок пост. Струва ми се, че това ще бъде огромно признание за нашата страна.

Министърът на външните работи Даниел Митов коментира, че кандидатурата на Кристалина Георгиева има шансове въпреки коментарите, че постът е запазен за квотата на европейските социалисти: Първо, вие знаете, че балансите там са сложни и се променят много често. Това, от една страна. От друга страна, комисар Георгиева винаги по време на мандата си е била видяна като човек, който умело балансира между всички политически сили в Европейския парламент, на европейско ниво, видяна като доста неутрален човек, който успява да съвмести и да аранжира интересите във всяко отношение. Прави го добре. Мисля, че шансове за тази висока цел има, въпреки че за момента се говори, че квотата се държи от ПЕС, цитира Кросс.