Кристалина Георгиева: Усилията на премиера за съставяне на правителство са високо ценени в Брюксел

Инвестиции ще дойдат, когато ние демонстрираме пред света, че сме стабилна държава, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов след проведена среща със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Двамата обсъдиха представения от Комисията План за инвестиции, чиято цел е възстановяването на растежа в Европа и създаването на работни места, и възможностите на България да се възползва от него.

Борисов информира г-жа Георгиева, че е благодарил на парламентарно представените партии за това, че има парламент и правителство и по този начин европейската солидарност, която се изразява във възможността да ползваме европейските фондове и програми, се връща. По думите му, това е едната опция държавата да получи свежи ресурси, другата е чрез инвестиции. „Затова и в следващите дни с президента Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Парламента Мартин Шулц, на срещите, които ще имаме с еврокомисари, ще се опитаме да представим именно това – че в България има парламентарно представени партии, които знаят, че стабилността е над всичко в този момент“, посочи премиерът.

Той поздрави Кристалина Георгиева с вицепрезидентското място в Еврокомисията и важния ресор, който тя заема, което определи като оценка за добрата й работа не само в България, но и в Европа.

Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси поздрави българския министър-председател за това, че е успял да направи правителство в нелеки условия. По думите на Кристалина Георгиева така той е успял да запази страната ни от риска да влезе в още по-сериозна политическа криза от тази, която в последната година и половина е нанесла много вреди на икономиката и на качеството на живот на хората. „Това много се цени от Брюксел”, заяви тя.

Заместник-председателят на Комисията съобщи за взетото решение за одобряване на първата от новите програми на България – „Развитие на човешките ресурси”. „Това са 1 милиард евро, предимно за откриване на нови работни места в България. Надявам се така ще продължим в следващите дни и месеци“, заяви г-жа Георгиева. Тя посочи, че председателят на ЕК Жан Клод Юнкер очаква Бойко Борисов в следващите дни и изрази убеденост, че разговорът им ще бъде много продуктивен.

„Не случайно избрах първото ми пътуване в новата ми позиция да бъде именно в София, защото моята страна ме подкрепи за втори мандат и аз искам да благодаря на всички затова“, посочи Кристалина Георгиева. Тя допълни, че от позицията си на човек, който отговаря за бюджета на ЕС, добре съзнава колко е важно еврофондовете да се усвояват добре и да има резултати от европейското финансиране, защото това ще е доказателство, че европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа. „Няма как да водя преговори по бюджета за бъдещето, ако ние не усвояваме парите, които вече са ни предоставени. За България това са 4 милиарда и половина евро от предишния период и знаем, че имаме 16 милиарда за следващия период. Изключително важно е за страни като нашата, които имат огромна нужда от този ресурс, да работят с Европейската комисия така, че той да доведе до резултати за нашата икономика и за нашите хора“, категорична бе г-жа Георгиева.

Тя информира за взетото тази седмица решение за 315 милиарден инвестиционен план за Европа. „Изключително важно е всички страни и особено държави като България, които имат огромна нужда от такъв инвестиционен ресурс, бързо да оценят възможностите за участие в този план и да се възползват от него. В понеделник ще имаме възможност да говорим с икономическия екип на правителството по тези въпроси и всички други, които са от интерес на премиера и министрите“, съобщи още еврокомисар Георгиева. Тя пожела успешна работа на министър-председателя Бойко Борисов и на неговия екип, който да направи така, че страната ни да върви напред и нагоре.