Кунева: Ако Механизмът за сътрудничество и проверка падне, това ще доведе до повишаване на инвестициите

Ако Механизмът по сътрудничество и проверка падне, това ще доведе до повишаване на инвестициите. Ако влезем в Шенген, това ще доведе до ръст на БВП. Трябва да мерим правосъдието и сигурността през икономически ръст и работни места. Това заяви снощи пред журналисти в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, която представя българската страна на Съвета по общи въпроси.

Тя коментира, че влизането в Шенген е приориет за България, както и добрата оценка по Механизма. По думите й, техническите констатации в доклада няма да бъдат положителни и ще отразяват фактите за последната година, но България има възможност в идните седмици да промени политическата оценка в своя полза.

Кунева посочи като непосредствени задачи провеждането от ВСС на професионален и прозрачен избор на председател на Върховния касационен съд и на главен съдебен инспектор – от Народното събрание, както и постигането на консенсус в парламента за съдебната реформа. По думите й, тези три неща ще излъчат много силен сигнал към европейските ни партньори за политическата воля в България и ще доведат до подобряване съдържанието на доклада по Механизма. Тя посочи още, че събития като “тефтерчетата” и невъзможността с месеци да се проведе избор на висши магистрати се отразяват негативно в докладите и могат да бъдат преодолени в момента единствено с целенасочени усилия. Когато покажем резултати, при достатъчна стабилност и достатъчно политическа воля, можем да се освободим от този механизъм, който тегне над икономиката ни. Ако имаме аргументи, ще успея да убедя нашите партньори, че България е направила достатъчно, добави тя.

Кунева коментира и новата инициатива за върховенство на закона, която в момента се обсъжда в ЕС и която предвижда при системно погазване на този принцип в някоя държава-членка, тя да бъде изключвана от процеса на взимане на решения. По думите на Кунева подобен механизъм ще заличи разликите между стари и нови държави в ЕС и ще ги мобилизира не само да транспонират европейското законодателство, но и да го прилагат ефективно. Инициативата все още е на много ранен етап на обсъждания, поясни вицепремиерът.