Кунева: България трябва да обсъжда проекти със съседните си страни по плана „Юнкер“

България трябва да инициира по плана „Юнкер” обсъждане на съвместни със съседните си страни проекти, които да са едновременно в полза за България, но и с добавена стойност за ЕС. Това заяви днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след края на Съвета по общи въпроси в Брюксел.

Кунева посочи, че вече започват да се оформят регионални коалиции за съвместни проекти по плана, който има за цел да мобилизира инвестиции в ЕС в размер на 315 млрд. евро за три години. Като пример тя посочи съвместните проекти на Германия и Франция, на прибалтийските страни и на северните държави-членки на Съюза. По думите й съвместните проекти биха били по-лесно одобрени от Европейската комисията и биха привлекли по-лесно частни инвестиции. Като възможни сфери тя посочи инфраструктурата и енергийните проекти. Кунева отбеляза, че в рамките на Съвета е провела първоначални разговори с министрите на съседните страни.

По отношение на газовия разпределителен възел или т. нар. газов хъб на Черно море, Кунева коментира, че идеята е добра и за нея трябва да се търси подкрепа. Всеки проект, който е стратегически за България и ще допринесе за енергийната сигурност на страната, трябва да получи възможност, посочи тя.