Лекари от Спешна помощ готвят колективна оставка в защита на уволнения д-р Гелев

Директорът на Спешна помощ в София и неговият заместник са предложени за уволнение. Георги Гелев и Ангел Ангелов може да се разделят с работата си заради смъртта на фотографката Елизабет Димитрова. 40-годишната жена почина онзи ден, защото линейката се забавила с половин час. „Уволнения в случая с Елизабет Димитрова ще има”, заяви ресорният заместник-министър д-р Бойко Пенков, цитира Агенция Кросс. За уволнението си д-р Гелев е научил от новините.

Когато д-р Гелев си тръгне, нищо няма да се промени, категорични са лекарите от „Спешната помощ”. Според тях две са основните причини за проблемите – липсата на пари и липсата на кадри.

Здравните работници бяха се събрали в подкрепа на вече бившия си директор. В защита на д-р Гелев те дори обсъждат вариант за колективна оставка. Ние наистина спасяваме човешки животи. Но вие не се интересувате от това, заяви пред Нова друг лекар. В коментара си конкретно по случая той заяви: „Нямало дефибрилатор и дайте да уволним д-р Гелев. Ама дефибрилатор на труп не се използва”.

Лекарите, които работят в спешната помощ, са възмутени от реакцията на здравното министерство и намерението да се уволни директора на центъра д-р Георги Гелев. „Лошата кадрова политика води до това, че няма кой да работи, а за да работят хора при нас трябват добри условия на труд и добро заплащане, каза д-р Балова. Тя добави, че по закон те трябва да работят по 7 часа на ден, а тя работят по 8 часа. Освен това трябва след два дни работа да почиват три дни, а те почиват само два.

Екипите непрекъснато намаляват и хората напускат. Между 600 и 800 лева получава един лекар в спешната помощ. Много често хората си правят експерименти и викат едновременно Спешна помощ, полиция и пожарна, за да видят кой ще дойде пръв на място, споделиха лекарите.

„Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ. Аз съм в отпуска от четири месеца. Не намирам никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение, че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ”, коментира д-р Георги Гелев. По думите му, за да бъдат бързи екипите трябва да има много повече екипи, а за да ги има тях трябва да има и добро заплащане.

Според него заплатата на лекарите в Спешна помощ трябва да е 1 500 лева. „Писал съм много писма до институциите по тази тема. Предлагам заплатите да се увеличат със 100%”, заяви той. За това ще са необходими 4-5 милиона лева на година. „Най-фрапиращото, което научих, е, че преди 20 дни са съкратили бройки в спешната помощ”, съобщи той и допълни, че от софийския център се взимат хора, за да се прехвърлят в по-малки градове.

Много е тежко да работиш в Спешна помощ”, заяви още лекарят и добави, че е изненадан от протеста на колегите му.

Гелев иска да бъде изслушан от парламентарната здравна комисия, където ще представи документи, доказващи казаното днес от него. Той заяви, че е правил няколко опита да разговаря с министър Таня Андреева, но винаги е получавал мълчалив отговор.