Лекарствата без рецепта поскъпват с до 4%

Лекарствата без рецепта ще поскъпнат с 3 до 4 процента. Това каза във Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. По думите му основната причина за това е, че е отпаднал едногодишният мораториум, който не позволяваше корекции на цените на тези медикаменти. Според него при останалите лекарства, особено тези, които са реинбурсирани от здравната каса, увеличение няма да има, предаде КРОСС.
Председателят на фармацевтичния съюз посочи, че ръководството на организацията ще направи предложение пред бъдещия парламент за промени в законодателството, чрез които да бъдат преодолени проблемите с обслужването на малките и труднодостъпните населени места.
Според него най-добрият вариант е въвеждането на т.нар. подвижен фармацевт, който да обикаля на определен период от време отдалечените села. Гетов посочи, че такава практика има в много от европейските страни и е изцяло в услуга на пациентите, които не са принудени да пътуват до общинските центрове.
Проф. Илко Гетов участва в Първия варненски фармацевтичен бизнес форум, който се провежда в морската столица. Организатори на форума са Медицинският университет във Варна и Българския фармацевтичен съюз.