Личните лекари от Бургаска и още 9 области се присъединяват към протеста

Още 10 области ще се присъединят от днес към протеста на общопрактикуващите лекари, започнал в понеделник.
Недоволството е срещу служебния рамков договор, по който джипитата трябва да работят тази година, след като отказаха да го подпишат. Личните лекари казват, че в бюджета да орязани парите за изследвания и прегледи на пациентите, предаде Кросс. Здравният министър Петър Москов отвръща, че е точно обратното.
Днес за кратко ще протестират лекари от Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.
Протестът бе започнат от лекари в областите Кюстендил, Ямбол, Велико Търново, Разград, Ловеч и Перник. От Столичната лекарска колегия (СЛК) също подкрепиха недоволството. Организацията настоя проектът за договор да бъде оттеглен и да се работи по Националния рамков договор от миналата година, докато бъде приет новият.
Джипитата са против въвеждането на пръстовия отпечатък за регистриране на пациентите и настояват за въвеждането на електронна здравна карта. Те призовават освен това държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява, и да бъде решен трайно проблемът със здравно неосигурените.
Вчера здравното министерство съобщи, че министър Москов е подписал за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от лекарския съюз нов договор за 2016 г.