Служители на “Булгартабак” на протест заради масовите съкращения

Служителите на софийската фабрика на “Булгартабак” ще протестират заради масовите съкращения. Протестът ще е при служебния вход на парламента.

От КНСБ и КТ “Подкрепа” са категорични, че ръководството на компанията не е направило нищо, за да увеличи пазарите. Колкото и добри обезщетения да бъдат дадени на съкратените служителите, това няма да промени факта, че “София БТ” ще бъде затворен поне временно, смятат още синдикатите.

Минимум 600 души ще изгубят работата си заради спирането на износа на цигари към Близкия Изток и затварянето на софийската фабрика на “Булгартабак”, категоричен е председателят на Независимия синдикат на тютюневите работници в България към КНСБ – Никола Миленков.

Това, което е декларирал „Булгартабак – Холдинг”, че ще съкрати близо 400 човека и спира производството на цигари във фабриката в София, индиректно ще доведе до съкращението на други хора и в дъщерните дружества на холдинга – в „Юрий Гагарин” АД, където се правят печатни материали и филтри, в „Плевен – Табак”, където се произвежда тютюн, каза той, цитиран от Кросс.

Все още синдикатите не са получили икономическа обосновка защо се налага съкращаването на толкова хора и спирането на производството в София.

Производството ще остане само около 30% за вътрешен пазар, което ще рефлектира върху капацитета на благоевградска фабрика, който е много по-голям от тези 30 %.

Протестът се планира да продължи и утре, но пред централата на “Булгартабак”. Утре ще бъде и извънредното общо събрание на акционерите в холдинга, на което се очаква да бъде сменено ръководството.

1 коментар

  1. От КНСБ не знаят ли какво се случва в Близкия Изток, та се чудят защо пазара се е сринал?