Мащабни антиправителствени протести в Румъния

Мащабните антиправителствени протести в Румъния продължават. В столицата Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Демонстрантите замерваха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки.

По неофициални данни над 250 000 румънци в цялата страна са взели участие в протестите през двата дни. Гражданите започнаха да се събират пред сградата на правителството още във вторник вечерта, но в сряда те бяха значително повече – това са най-големите протести в страната от падането на режима на Николае Чаушеску през 1989 г.

Промените в основните закони дойде в момент, в който румънската прокуратура разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара), пише Кросс.

В съвместно изявление посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия изразиха дълбоко безпокойство “от действията на правителството. Според тях те подкопават напредъка на Румъния от последните десет години за правова държава и борбата с корупцията”.