Мая Манолова e новият омбудсман

Мая Манолова e новият омбудсман. Изборът започна в 10:30 ч. и продължи 1 час. Новият омбудсман беше избран с таен вот, без дебати.

В началото на пленарния ден Корман Исмаилов представи дейността на досегашния омбудсман Константин Пенчев, а лидерът на БСП Михаил Миков – кандидатурата на Мая Манолова.

Работа в защита на слабите, на потребителите и разбира се, широка подкрепа на неправителствения сектор, който много често страдаше и продължаваше да се бори в сблъсъка си със слабата администрация. Така че групата на РБ издигна убедено кандидатурата за втори мандат на господин Пенчев и се надяваме, че всички вие ще имате възможност да подкрепите за втори мандат господин Пенчев, така че той да има възможността да надгради, да развие това, което постигна през първия си мандат, каза Корман Исмаилов.

Михаил Миков подчерта, че Мая Манолова е изключително активна в отстояване на интересите на гражданите.

По нейна инициатива беше създадена Комисията за работа с гражданското общество – с неправителствения сектор в днешното събрание. Смятам, че има едно изключително качество – независимост, което е изключително важно като смисъл и съдържание на институцията омбудсман, Мая Манолова достойно ще оправдае избора на Народното събрание да отстоява правата и свободите на българските граждани. Благодаря ви, посочи той.

По-рано тази седмица Манолова каза пред Комисията за провеждане на тайното гласуване при избора за омбудсман, че най-добрият съюзник на едно умно управление е критичният и активен омбудсман. Пенчев заяви, че ако бъде избран, ще се застъпва и за толерантност. Преди вота превес има кандидатурата на Манолова, но ГЕРБ поставиха условие за подкрепа – да се извини за аферата “Костинброд”.

„Благодаря на всички, които ме подкрепиха за увереността, че ще бъда ефективен, истински и достоен защитник на българските граждани. Благодаря и на тези, които не ме подкрепиха, защото ще имам предизвикателството да докажа, че мога да бъда добрият омбудсман”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова след избора й за омбудсман. Тя не скри, че парламентът ще й липсва. „Ще ми липсва парламентарната трибуна, страстта на парламентарната битка. Но ми предстои друга, не по-малко важна битка – тази за правата на българските граждани”, каза още тя. Манолова обеща на колегите си да не се разделят за постоянно, защото омбудсманът има работа и в парламента. „Винаги, когато се обсъждат важни законопроекти, отнасящи се до правата на българските граждани, съм убедена, че ще работим добре заедно”, заключи Мая Манолова./КРОСС/