МБАЛ Поморие постигна стандартите за заплащане на медицинските специалисти

МБАЛ Поморие е сред малкото болници в страната, която постигна въведените от Министерството на здравеопазването стандарти за определяне разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ. От м. септември 2023 г., основните месечни работни заплати в МБАЛ Поморие са както следва:

  • Началник отделение – 2 500 лв.
  • Лекар – 2 000 лв.
  • Старша медицинска сестра/акушерка/лаборант – 1600 лв.
  • Медицинска сестра/акушерка/лаборант – 1500 лв.
  • Санитари – 950 лв.

Това пише в докладна записка до кмета на община Поморие управителят на болницата д-р Кирил Хинов. По същия ред д-р Хинов уведоми и за извършени две проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ –  в МБАЛ Поморие и в Медицински център I – Поморие. И двете проверки са във връзка с подадени жалби от лекари, а заключението на проверяващата комисия е, че нарушения няма, съобщават от Община Поморие.

През последния месец бяха извършени проверки на МБАЛ и на Медицинския център от НАП, НОИ, Инспекция по труда, Комисията за защита на личните данни и др., като нито една институция не установи нарушения.

Всички заведени дела срещу МБАЛ Поморие са отхвърлени по несъстоятелност.

От Община Поморие припомнят, че преди една година, отново по подадени сигнали от граждани, обществени лица и лекари, Комисията за противодействие на корупция и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) също извърши мащабна проверка в „МБАЛ – Поморие“ ЕООД и „Медицински център I“ ООД, но и тогава нарушения и конфликт на интереси от управителя – д-р К. Хинов не бяха установени. Заедно с КПКОНПИ бе сезирана и Прокуратурата, но Административен съд – Бургас отхвърли протеста ѝ срещу МБАЛ – Поморие като недопустим.

2 Отзиви

  1. Тантра

    Цифрите са ясни,но монетата винаги има обратна страна.Няма хора ,които да получат тези “космически заплати.”Две отделения на болницата са пред затваряне поради недостиг на среден и помощен персонал.

    • Лъчо Янев

      Много ясно това ако са брутни заплати като се удържат удръжките се хващаш за дръжките със заплата от 1500 до 700 лева което си е 750 до 350 евро.Смешна заплата за една уж европейска страна.Но така е тук в Булгаристан заплатите албански цените западно европейски.