Местан праща Цонев, Имамов и Риза при дамите от ГЕРБ

Йордан Цонев, Алиосман Имамов и Рушен Риза – това са хората, които ДПС ще изпрати за политическите консултации с ГЕРБ. Това обяви на пресконференция днес лидерът на движението Лютви Местан, цитиран от КРОСС.
Днес на преговори с дамското трио на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, бяха представителите на БСП Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев.

Ще се явим на консултациите утре, задължава ни политическата култура. Знаем за какво иде реч. Политическата етика ни задължава да се явим на тези консултации, ще представим тези позиции. ДПС да не се ползва като алиби от тези, които смятат да управляват по-нататък. ДПС може без властта, но никой не може да изолира ДПС от демократичния процес, каза Местан.

Има два лоши сценария за България днес – най-лошият е незабавно да вървим към нови избори. Трябва да се намери формула за съставяне на правителство. Вторият сценарий още по-лош от най-лошия сценарий и това е да се състави безпринципно антиевропейско, антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти. Този сценарий е по-опасен от нови избори, заяви Местан. Участието на крайно националистически формации във властта крие риск от разделение на нацията, не говоря за политическо, а за едно по-опасно разделение – замяната на интеграционния модел с модела на сегрегацията и дискриминацията. Аз знам пред каква отговорност е изправен Борисов. Той обаче има уникалния шанс да избегне този сценарий и в сложната ситуация да припознае ролята на обединител на нацията. Изборът е негов, съответно негова ще е отговорността. Ние не поставяме условия ДПС да е част от управлението. Нашето условие е целостта на нацията. Стоим зад думите си не за 100, а за 300 дена толеранс на правителство с много ясна демократична основа, потвърди Местан.