Милиони левове за електронно правителство

Стотици милиони левове е глътнало електронното правителство през последните 10 години, а отчетност за всеки похарчен лев липсва. Това става ясно от одит на Сметната палата. Проверката обхваща периода от началото на 2010 до края на юни 2012 г., но отчита забатачването на процеса и при предишните две правителства, пише в. “Преса”. Ефективно действаща система на е-управление може да спести време и средства на гражданите и бизнеса и да повиши качеството на демокрацията, но на практика администрацията ни все още действа „ръчно” (без да е осигурен ефективен обмен на данни по електронен път).

По данни на МФ от 2002 до 2011 г. за развитие на електронното управление са изразходвани над 107 млн. лв., като това са само данните от отчетите за капиталовите разходи на 4 ведомства. Сумата ще бъде завишена многократно, ако се прибавят разходваните средства за консултантски и други външни услуги, за поддръжка на центровете на електронното правителство, разходи за персонал, за доставка и поддръжка на софтуер и хардуер, твърдят одиторите.

„Липсата на пълна и точна информация за изразходваните стотици милиони левове за развитие на електронното управление е негативно явление”, е изводът на Сметната палата, която е дала 31 препоръки към министъра на транспорта. Според хората на проф. Валери Димитров гражданите трябва да бъдат информирани за точния размер, предназначение и полза на изразходваните средства от техните данъци за съответните политики и програми.

В документа пише, че са установени множество лоши практики и несъответствия, „които в авторитетната международна практика са посочени като индикатори за възможни измами”. Такива са недостатъчна прозрачност при вземане на решения, неадекватна система за мониторинг на изпълнението, липса на анализи и разчети при планиране на средства. Освен това е установено, че е използвана информация за мотивиране на разход за електронно управление от фирма, която впоследствие печели обществена поръчка. Честа практика при търговете било участие на един кандидат, а служителите, които оценяват офертите, се оказва, че в близкото минало са работили в търговско дружество, едноличен собственик на спечелилата фирма.

Размерът на предвидените средства за реализация на Стратегията за електронно управление за 2011-2015 г. е около 200 млн. лв. за финансиране на дейностите, включени в проекта на националната пътна карта, одобрена от кабинета „Борисов”. Ведомствата обаче нямат план и разчети как ще ги харчат, нито пък парите са осигурени в пълен обем. По предварителна оценка от електронното преброяване на българските граждани през интернет държавата е спестила 4 млн. лева, дават пример за ползите одиторите./КРОСС/