Уволнените работници от Бургаски корабостроителници ще получат по една заплата

Под ръководството на Областния управител на област Бургас Павел Маринов на 19.12. 2013 г. в сградата на областна администрация –Бургас се проведе работна среща за намиране на бърз и ефективен изход от кризата в Бургаски корабостроителници АД и за преодоляване на натрупаното напрежение сред уволнените работници и служители от фирмата,съобщиха от пресцентъра на Областна управа. В работата на срещата участваха изпълнителният директор Деян Дянков и упълномощени представители на новите собственици на корабостроителницата, както и упълномощени представители на уволнените работници. В срещата участва още кметът на Бургас Димитър Николов, заместник-областните управители Юсеин Мехмед, Евгени Врабчев, общинският омбудсман на Бургас Таньо Атанасов и ръководителите на държавни структури от областта – Милен Димитров, директор на Областна дирекция на МВР – Бургас, Енчо Жеков, директор на Регионално управление социално осигуряване – Бургас и Павлин Васков, директор на дирекция „Инспекция на труда” – Бургас.

В присъствието на толкова много държавни и общински отговорни фактори страните се споразумяха новите собственици на фирмата преди всичко незабавно да осигурят заплащане минимум в размер на една работна заплата на уволнените работници, за да могат семействата им да посрещнат новогодишните празници.

От името на новите собственици упълномощените техни представители заявиха, че вече са предприети необходимите правни действия за обявяване на фирмата в несъстоятелност, което ще гарантира пълно изплащане на всички дължими суми за заплати на уволнените работници и служители от специализирания гаранционен фонд на държавата при подобни случаи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Упълномощените представители на собствениците заявиха, че въпреки изключително тежкото икономическо състояние на предприятието те имат намерение още от март 2014 година да започнат действия за възстановяване на дейността на фирмата и възобновяване на основния и предмет на дейност, а именно корабостроенето.