Минималният брой ученици в паралелка да бъде намален

Министерството на образованието ще предложи да се намали задължителният брой ученици, необходим за съставянето на една паралелка, каза министърът на образованието Тодор Танев в интервю за BTV. „Това е част от дневния ред – искаме да намалим минималния брой ученици за запълване на паралелките. Обсъждаме и програма за привличане на млади учители. Ще се опитаме да намерим учители и сред безработните висшисти”, каза Танев.

В момента нормативът за минимален и максимален брой ученици в паралелка за подготвителна група, преди постъпване в I клас, е минимален 12 и максимален – 16 ученици; от I до IV клас – минимален 16 и максимален 22 ученици; от V до XII клас – минимален 18 и максимален 24 ученици. Броят на учениците в паралелка може да бъде определен и над норматива за максимален брой, но с не повече от шестима ученици. Според Танев това ще реши проблемите със закриването на паралелки и записването на фиктивни ученици.

В коментар за предложените промени в образователната система Танев обясни, че ще има две фази в гимназиалния курс, което ще даде на децата по-голяма гъвкавост да решат докога да продължат образованието си. Има много хора, които искат да учат само до X клас, аргументира се Танев. Законът предвижда основно образование да се завършва след VII, а не след VIII клас. Въвеждането на професионалното образование след X клас вероятно ще задържи много ученици в училищата, заяви министърът и призова местния бизнес и НПО да помагат за развитието на подобно образование в различните области.