Министърът на образованието сравни авторите на учебници с летящи дракони

Министърът на образованието Тодор Танев подозира корупция при писането на учебниците. Пред Нова телевизия той каза, че засега няма преки доказателства, но очаква в най-скоро време да бъде атакуван и обещава „да не се даде”, цитира КРОСС.

Приоритет на Танов е ускореното приемане на Закона за училищното образование, който мина на второ четене в XLI Народно събрание, но след оставката на правителството на ГЕРБ през 2013 г. остана неприет. След приемането на закона министър Танев ще започне промяна в учебните планове и програмите.

По думите му съставителите на учебните планове са „хора, които не са излизали никога в Европа”, просто чиновници, а не поборници за просвета. „Малко трябва да им резнем самочувствието и крилата, на които летят, и тези, които създават тяга, за да могат тези неща да летят като дракони”, каза Танев.

Според министъра учебното съдържание трябва да е по-малко по обем. „Образованието трябва да произвежда мислещи хора, а не учени. Тъпченето на главите със страшни думи прави хората вторично неграмотни”, каза той.

Авторите на учебници са уверени, че именно тяхната дисциплина е най-важната. В същото време липсва гражданско образование, хората не знаят кой е президент и кой – министър-председател, не разбират какво е кредит, посочи Танев.

Произвежданите сега „чиновници, а не майстори” налагат промени и при професионалното образование.
Системата трябва да бъде защитена и „от онези родители, които смятат, че учителите са им слуги”, подчерта министърът.

Танев предвижда и промени в училищните настоятелства в полза на частния бизнес, чиито представители, по думите му, са добри меценати.