Миряните в Несебър спазиха традицията за Андреевден

Спазвайки традицията несебърските миряни се събраха на Андреевден за запалване на Коледните светлини около яслата в двора на храма „Св. Успение Богородично“ в Стария Несебър.                                                                                                                                                      

По инициатива на свещеник Петър Косев членове на църковното настоятелство и доброволци от всички възрасти за трета поредна година организираха честването на Андреевден в двора на действащата църква „Св.Успение Богородично”.

Преди това викарния епископ Йеротей Агатаполски в съслужие с несебърския свещеник отслужиха тържествена Света литургия  в чест на Св. Андрей Първозвани. Извън църковния храм и около кръста със Св. Андрей една част от посетителите бяха донесли постна похапка, произведена собственоръчно. Всеки от присъстващите можеше да опита от вкусно приготвената храна. В единия край на двора се разливаше пунш и греяно вино,в другия се печеше риба.По масите имаше вкусен хляб, тиква, варена царевица, печени ябълки, кестени. В оригинална национална носия свещеник Петър следеше и ръководеше всичко да става както трябва.

Със свечеряването свещеникът произнесе прочувствено слово, поздрави присъстващите и всички миряни в община Несебър с настъпващите светли Коледни празници след което даде и тон за обратното броене, в което се включи мало и голямо и дворът и яслата се обляха в светлина.

Последваха самодейни фолклорни изпълнения,които допринесоха за нарастване на веселието сред всички присъстващи.

МАКСИМ МОМЧИЛОВ