Надежда за Надежда

На 18 ноември от 18 ч. в Арт Галерия “Криптата” при Културен клуб “Парнас”, ул. „Свети Климент Охридски“ 22 / на 150 м. зад спирка „Опера“/ ще се проведе благотворителна изложба-търг на художествени произведения, предоставени безвъзмездно от бургаски автори – художници, скулптори, иконописци и приложници.

Свои творби предоставиха над 20 автора, сред които доц. Димо Колибаров, Митко Иванов, Ненко Чанев, Андрей Янев, Руси Куртлаков, Нели Тодорова, Дончо Коев, Цветанка Цветанова, Мария Алексиева, Юлия Красовска, Николай Николов, Иво Узунов, Златка Коева, Дончо Коев, Данаил Николов, Лазарина Ротарова и др.

Средствата от продажбата на картините ще бъдат дарени на Надежда Райкова – учител, дъгогодишен участник в хор „Родна песен“ и бард от Бургас. Тя е с прогресиращ карцином на синусите и се нуждае от незабавно лечение в Германия, тъй като в България са изчерпани всички възможности.

Надежда е на 48 години. Майка е на две момичета. Работила е повече от 20 години като начална учителка в СУ “Димчо Дебелянов” и Начално базово училище “Михаил Лъкатник”. Разболява се през 2014 година. Следват две неуспешни операции в Бургас. Подлага се на лъчетерапия. След по-малко от година туморът рецидивира. Сега не вижда с дясното око, защото вече и то е засегнато. Единствената надежда за Надежда е операция и лечение в Германия, които трябва да бъдат извършени спешно, но цената и е непосилна за самотната майка. Необходимата сума за лечението според офертата на болницата в Хайделберг, е 62 150 евро, с голяма вероятност да набъбне и още. Операцията е високорискова, но ако не бъде извършена, скоро има опасност да бъде засегнат и мозъкът.