Надзирателите искат по-добри условия на труд

В няколко града надзирателите в затвори направиха “събрания на открито” – това е тяхната форма на протест, позволена от закона. Искат по-добри условия на труд и повече пари за издръжката си – нещо, което не е предвидено в Бюджет 2015. Смятат, че това нарушава обещанието на държавата да изравни техния труд с труда на служителите в системата на МВР. След символичните протести на служителите в затворите в София, Бобов дол и Белене срещу бюджет 2015 към стачката се присъединяват и колегите им от други затвори и арести – Ловеч, Пловдив и Враца.

Искаме да се спазят нашите права, както и Закона за МВР, заяви пред ТВ7 председателят на синдиката на служителите в затворите Иван Петров.

Той каза, че средната работна заплата в бранша е 650 лв. заедно с всички добавки. Той не изключи възможността ниското заплащане и лошите условия на труд да доведат до корупционни практики.

В следващите седмици ще направим всички протестни мероприятия, разрешени от Закона, заяви Петров. Той подчерта, че от синдиката ще продължат да търсят диалог., цитира Кросс.