Настъпи астрономическата зима

Зимното слънцестоене в България настъпи на 22 декември 2015 в 6.47 ч. Това е най-краткият ден от годината и най-дългата нощ, продължителността му е 9 часа и 2 минути. Зимното слънцестоене е точката с най-малко слънчево греене при въртенето на Земята около Слънцето. Най-късият ден в северното полукълбо съответства на най-дългия ден и най-кратката нощ в южното – отвъд екватора е лятно слънцестоене. След слънцестоенето денят започва да нараства по малко, докато се изравни с нощта на пролетното равноденствие.
Астрономическата зима представлява интересна точка от пътя на Слънцето по неговата видима небесна траектория, която се нарича еклиптика. Има четири особени точки по този път – точките на пролетното и есенното равноденствие и на лятното и зимното слънцестоене. Еклиптиката представлява окръжност и те се различават през 90 градуса една от друга. По този начин всяка година Слънцето прекосява четирите точки, което бележи началото на различните астрономически сезони.
През зимата дните са най-къси, а тяхната продължителност зависи от географската ширина. През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи. Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо.

В българската традиция Зимното слънцестоене символизира раждането на новото слънце и е ден за пророкуване за късмета през следващата година. Разменят се подаръци, традиционно ръчно изработени. Подаръкът означава, че отдаваш част от вътрешната си красота другиму и е чест както за даряващия, така и за получаващия. Подаръците, разменяни по това време на годината, символизират мъдростта и интроспекцията върху отминалите месеци. Всичко, което идва в живота ни е подарък и когато настъпи време да ни напусне, трябва да го оставим да си иде, благодарни за научения урок

Традиционна трапеза: варено жито, варена царевица, питка с мая, фасул чорба; направено през есента вино, с което да отдадем почит на енергиите от отминалата година.

Сезонни символи за празнуване: венец от бодлива зеленика или коледна елха, украсена с портокали, ябълки, орехи или наниз от изсушени розови пъпки и парчета канела, които да предадат от своята билкова ароматна магия на дръвчето.