На 10 ноември преди 25 години

На 10 ноември през 1989 г. е Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, когато се приема оставката на Тодор Живков, след 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени 2 точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало“, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума, членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

През декември ЦК на БКП взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на чл. 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната на 15 януари 1990 г. През юни същата година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарен режим.