На 29 февруари се появяват съдбоносни за живота ни хора

29 февруари е 60-ият ден в годината според григорианския календар, появявайки се в годините, които са кратни на 4. До края на годината остават 306 дни. Земята обикаля около Слънцето за 365 дни и 6 часа. По този начин на всеки четири години в календара се появява още един ден – Ден като днешния. Още Гай Юлий Цезар заповядал календарът да отразява новото денонощие и от този момент годината, съдържаща ден повече била наречена bix sexus, в превод от латински – “вторият шести”. Тъй като февруари е най-къс месец това допълнително изравнително денонощие било прикрепено към него.
Във високосна година жената може да предложи на любимия си мъж да създадат семейство. При някои славянски народи през високосните години се е давала възможност на девойките да си изберат мъж и да изпратят родителите си при него. Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. Високосната година е под влиянието на Луната. Старият алхимичен символ за сребро е непълна луна, и заради това през високосните години носим сребърни накити.
За високосната година се приема, че отключва шесто чувство. Вярва се, че на 29 февруари се появяват съдбоносни за живота ни хора.