Нова година – нов късмет

“Нова година – нов късмет” – гласи народната поговорка, затова и самите обичаи целят осигуряване на щастие и благополучие през бъдещата година. Подготовката за празника започва още на 31 декември. Много важна е новогодишната трапеза, която трябва да е богата, препълнена с ястия, за да бъде богата и щастлива и предстоящата година. Сред гозбите задължително трябва да има свинско месо, баница с късмети, пита със сребърна паричка, чесън, орехи, жито, червено вино, а някъде колят и червен петел. Преди да се седне на трапезата, я прекаждат с тамян. Най-възрастният, стопанинът, разчупва погачата, наричайки парчетата: за дома, за Богородица, поотделно за всеки от семейството. Комуто се падне парчето с паричката, ще бъде здрав и щастлив цялата следваща година.

В първите часове на новата година започва обичаят Сурва (Сурваки)-традиция на българина на Нова година. Сурвакането се изпълнява за здраве и берекет. Млади момчета и ергени обикалят съседските къщи на групи и „сурвакат“ стопаните им с ръчно изработени сурвачки от дрянови клонки.
Сурвакарите влизат по къщите и удрят със сурвачките домашните по гърбовете, изричайки установени от традицията благопожелания, специфични за този обичай и празника Сурваки:
Сурва весела година,
догодина по-весела.
Зелен клас на нива,
червена ябълка в градина,
пълна къща със коприна,
живо-здраво догодина, до амина!
Стопаните даряват сурвакарската дружина с кравайчета, сланина, орехи и пари, възнаграждавайки ги за донесеното благополучие.