Нов правилник по Програмата за защита на застрашени лица

Правителството прие нов правилник за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С него се уреждат условията и редът, при които ще се организират и изпълняват мерките по предвидената в закона Програма за защита на застрашени лица. Целта е да се постигне по-голяма прозрачност на процедурата по осигуряване на специална защита от страна на държавата на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство (участници в наказателния процес, осъдени, както и лицата, пряко свързани с тях – близки роднини и др.), когато тези лица не могат да бъдат защитени със средствата, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс.
Въвеждането на новите разпоредби се налага с оглед влезлите в сила промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С тях бе допълнена законовата уредба на състава и функциите на Съвета по защита като междуведомствен орган, уреден бе статутът на Бюрото по защита като структура към главния прокурор, на когото бяха предоставени правомощия по осъществяване на Програмата за защита и др.
В новите разпоредби на правилника са разписани конкретните действия, които Бюрото по защита осъществява при организиране на мерките за защита. Определени са правомощията на служителите за връзка и ръководителите на охраняващите екипи и на екипите, осигуряващи безопасността на защитените лица, когато мярката за защита е временно настаняване на безопасно място или промяна на мястото на живеене, мястото на работа или на учебното заведение, или настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието.
Регламентирани са съответните разходи при осъществяване на дейности по мерките за защита, които се разграничават според това дали се поемат от бюджета на Бюрото по защита като третостепенен разпоредител с бюджет или със средства, изразходвани по приложението на Програмата за защита (общо и за всеки конкретен случай), които се отчитат пред първостепенния разпоредител с бюджет – Висшият съдебен съвет.
За първи път е детайлизирано и съдържанието на разпорежданията на главния прокурор, издавани във връзка с необходимостта от създаване на нови основни данни на защитеното лице или дейности по осигуряване на социална, медицинска, психологическа, правна или финансова помощ с определяне на вида и размера на помощта, когато решението за включване в Програмата за защита е взето от Съвета по защита или, когато необходимостта е възникнала въз основа на нови обстоятелства.
Разписани са подробно функциите, осъществявани от органи на Бюрото по защита, извън изпълнението на Програмата за защита – принудително довеждане на лица до орган на съдебната власт, охрана и обезпечаване на действия по разследването в наказателното производство, организиране и осъществяване на лична физическа охрана, при условията на НПК, подпомагане на организацията и осъществяването на охраната на застрашени магистрати и членове на техните семейства.
Уредени са също и процедурите за включване в Програмата за защита, сключване на споразумение за защита, прекратяване действието на Програмата за защита, както и изграждане, поддържане и съхраняване на базата данни при осъществяване на дейността по защита. След анализ на мерките, които се прилагат въз основа на сключен международен договор, по който България е страна, или при условията на взаимност с чужда партньорска служба, са определени предпоставките за преместване или временно пребиваване на защитено лице в друга държава, когато в България не може да бъде осъществена неговата защита, както и осигуряване на временно пребиваване в България на чуждо защитено лице.
Регламентирана е организацията при изграждането, поддържането, обработката, съхраняването и унищожаването на база данни, събирани при прилагане на Програмата за защита, в съответствие със Закона за класифицираната информация, т. ч. и личните данни, съобразно Закона за защита на личните данни.