НСИ ще брои пушачите

Как оценявате здравето си? Колко често консумирате плодове и зеленчуци? Пушите ли? Колко тежите? Това са само част от въпросите, които анкетьорите на Националния статистически институт ще задават в рамките на провеждането на проучване за здравето на населението, което ще се провежда в целия Европейски съюз, включително България. Ще бъдат зададени около 100 въпроса, а интервюто ще отнема между 20 и 30 минути. Ще бъдат посетени 4500 домакинства.

Участието в проучването е на доброволен принцип, каза директорът на отдел “Статистика на здравеопазването и правосъдието” Евелин Йорданова.

Въпросникът е разделен на четири основни модула. Те са “Здравен статус”, “Здравни грижи”, “Здравни детерминанти (начин на живот)” и “Основни социално-икономически характеристики”.
Първият модул съдържа въпроси за самооценка на собственото здраве, за наличие на дългогодишни заболявания, наличие на ограничения, хронични заболявания, физически и сетивни функционални ограничения. Вторият засяга ползваните от анкетирания здравни услуги, посещенията при семейния лекар, специалист лекар или зъболекар, употребата на лекарства, извършваните профилактични прегледи, имунизации. Третият модул трябва да даде на статистиците достатъчно данни за анализ на навиците ни. Тук ще има въпроси за теглото и ръста, за консумацията на плодове и зеленчуци, за обичайната физическа активност, за употребата на алкохол и цигари.
Предварителните данни от проучването ще бъдат обявени на 14 ноември 2015 г., а окончателните – след валидиране от Европейската статистическа служба.
И досега НСИ е събирала данни за здравния статус на българина, но за първи път проучването ще обхване всички държави в Европейския съюз. Последните данни за страната ни са от проучване, извършено през 2008 година, обхванало 17 държави. Подробностите: повече от половината мъже (55.3%) и всяка трета жена (35.3%) на възраст от 35 до 44 години пушат всеки ден; едва 4.8 на сто от хората от рисковата група на населението на възраст 65 и повече години са се ваксинирали през 12-те месеца, предхождащи интервюто; данните за наднорменото тегло нареждат България на седмо място с 50.08%, пише КРОСС.