Обвинените в корупция граничари- на свобода срещу „парична гаранция“

Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „парична гаранция“ на 7-те служители на ГКПП – „Дунав мост“, обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи. Иво Илиев, Мирослав Чапанов, Деян Владев, Милен Маринов, Тодор Атанасов, Стефан Минчев и Емил Йорданов трябва да заплатят парична гаранция в размер на по 5000 лева всеки, съобщи Агенция Фокус.
На 16 ноември Специализирана прокуратура проведе акция на ГКПП – „Дунав мост“, при която седем души бяха задържани. Бяха им повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, като групата е действала на пункта в периода от септември 2015 година до 16 ноември 2016 година. Задържаните са се занимавали с корупционни престъпления – искане и получаване на подкуп. По време на делото стана ясно, че сумите, които са получавали граничните служители са били в размер от 2 евро до 40 – 50 лева. По свидетелски показания, един от обвиняемите се е обърнал към водач на МПС с въпроса „За кафе има ли комшо? 1-2 евро, а благодаря!“.
По случая са разпитани около 10 свидетели. От държавното обвинение обявиха, че разполагат с доказателства от видеонаблюдение и аудиозаписи. Извършени са обиски на домовете, автомобилите и на самите гранични служители, като при едно от тях, в жилището на един от обвинените са открити около 20 000 лева в различна валута. При обиск в дома на Мирослав Чапанов са били открити 45 бр. кутии цигари без акцизен бандерол и 60 литра алкохол. Граничните служители бяха задържани за срок до 72 часа, а специализираният съд ги освободи от ареста под парична гаранция в размер на 5 000 лева.