Обстановката в някои части на страната остава сложна

/Заради продължаващите валежи ситуацията в Югоизточна България остава тежка, а Северозападна остава в леден капан. Бедствено положение е обявено в няколко селища.

Ситуацията в Раднево остава критична. Има наводнени къщи и евакуирани хора. Няма информация за бедстващи и пострадали. Едно семейство е настанено в МБАЛ „Д-р Д. Чакмаков”. С помощта на тежкотоварна техника се изграждат диги на критични точки.

Около 3 м е дупката на дигата на р. Сазлия, която е причина за наводнението на подстанция Гълъбово, захранваща града и няколко села в региона. Наложи се поетапно спиране на тока в населените места, захранвани от подстанцията, но на повечето от абонатите електрозахранването е възстановено. Очаква се помощ със специализирана техника от Втора механизирана бригада за укрепване на дигата и отстраняване на проблема.

С 5 до 10 см вече са спаднали нивата на реките Врана и Камчия в Шуменска област, съобщиха тази сутрин от Областния съвет по сигурността в Шумен. Продължават да преливат, но контролирано и с минимални количества, язовирите „Тича”, „Кълново”, „Янково”, „Станянци” и „Дибич”, и тези при селата Конево и Маломир.

Щабовете за бедствия и аварии в Шумен, Велики Преслав и Смядово по пътя на водосбора на река Камчия, са в готовност за реакция при необходимост.

Обстановката в две общини на Ямболска област остава усложнена. В община Елхово река Тунджа е пред критичния праг от 4 м. Около 100 семейства са заплашени от евакуация, ако реката продължи да се покачва нивото. Готовност за евакуация имат и в Елхово, където нивото на реката e критично.

В община Стралджа вчера беше залята ромската махала и се наложи евакуацията на около 30 семейства. Бедствено положение e обявено за част от сливенските села Желю войвода, Тополчане и Крушаре. Засега не се налага евакуация на хора. Целта на общинските власти в Сливен е да предприемат спешни действия по възстановяване на щетите и овладяване на критичните ситуации. Взети са мерки да не се преминава по залетия от водите на река Тунджа път между селата Бинкос и Струпец.

Водачите на училищни автобуси са предупредени да не минават оттам, полицията призова гражданите да използват обходен маршрут. Екипи на общината са обходили наводнените села. Най-сериозни са щетите в Желю войвода, Тополчане, Крушаре, Скобелево, Бозаджи и Младово.

Наводнени са приземни етажи, дворни места и пътна инфраструктура. В землищата на Селиминово, Ступец и Гавраилово под вода са прасковени градини. Кметът на Бинкос е изградил кризисен щаб за постоянно наблюдение на нивото на Тунджа. Със спирането на валежите ще се предприемат мерки за почистване на затлачените с шума отводнителни канали.

В сила е бедственото положение в община Белоградчик, където много селища бяха без ток заради обледеняване на проводниците. Бедствено положение е обявено и в община Раднево. Кризисна е ситуацията в бургаското вилно селище „Черниците”, където местния микроязовир Маринка е на своя предел.

Следи се с особено внимание положението в село Извор, както и в квартал „Долно Езерово”, който е на брега на бургаското езеро Вая, чието ниво застрашително се покачва. В странджанската община Средец от четвъртък е обявено бедствено положение. Водите на язовира край с. Зорница достигнаха критичната си точка.

И днес ще продължи повишаването на нивата на реките, предупреждават от екоминистерството. Очаква се днес валежите да отслабнат, но отново да бъдат интензивни утре.

Четвърто денонощие 32 населени места във Видинско са без ток. Бедственото положение остава в общините Белоградчик, Димово и Грамада. На места няма и вода.

Ледът пречупи метален стълб за високо напрежение. Именно заради тази авария десетки села останаха на тъмно четвърто денонощие. Резервната част вече е доставена и с високопроходима техника се пренася в Балкана.

На сутринта освен проводниците, ледът скова и чешмите в село Гранитово. Там няма вода, защото помпената станция не може да работи без ток.

„Мъглата обледява дърветата и проводниците за високо и ниско напрежение, вследствие на което те се опъват и се късат”, обясни Станислав Генчев – началник на РСПБЗН-Видин.

Аварийни екипи разчистват мястото до падналия метален стълб за високо напрежение, очаква се до вечерта да бъде сменен и електрозахранването да бъде възстановено./КРОСС/