Общините в Бургаска област ще си сътрудничат за развитието на социалните услуги

invalidОбщините в област Бургас подписаха меморандум за сътрудничество за развитие на социалните услуги. Документът бе подписан по време на национален форум под надслов „Социални услуги, институционално партньорство, предизвикателства и добри практики“, който се организира по предложение на Община Бургас, съвместно с Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Националния алианс за социална отговорност. В него се включиха всички 13 общини на територията на областта, предаде Радио Фокус.
„Динамиката на социалната сфера в рамките на този мандат е голяма – не само от гледна точка на новото законодателство, което беше прието пакетно в началото на тази година, но и от това, че амбициите на това министерство са да има много повече средства за хората в България, със силен акцент и на социалната политика. Бюджетът за социални дейности беше увеличен с 3 % през настоящата година. Форумите като днешния са изключително полезни за нас, защото експертите и специалистите могат да ни дадат правилната рецепта какво в законодателството си можем да продължим да осъвършенстваме“, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Според нея голямата реформа в социалната сфера е Законът за социалните услуги, подкрепен единодушно, който поставя няколко коренно различни принципа в сферата на социалните услуги и социалното подпомагане.
„За първи път, извеждайки услугите в отделен закон, категорично правим разлика между социалното подпомагане, което цели да компенсира доходите на хората, които имат нужда, и услугите, които целят да подкрепят един човек, така, че той да бъде пълноценен в ежедневието си. В новия закон сме заложили през 2021 година да се приеме карта на услугите, така че да сме сигурни, че на територията на цялата страна, ако човек има нужда да бъде настанен в социално звено, държавата и общината да подпомогнат това да се случи. Това е смисълът на днешното споразумение“, допълни още зам.-министър Русинова.