Одобрението към прокуратурата и съда е 7%

Одобрението към прокуратурата и съда е 7%. Това показсват резултати от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 16-24 февруари, 2016 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 90 населени места в цялата страна, информира “Фокус”.

Национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, приключило в последната седмица на месец февруари, регистрира спад на общественото доверие към основни държавни институции. Най-много е пострадал публичният образ на прокуратурата и на съда. Понастоящем прокуратурата и съда са одобрявани от по 7%, а одобрението към главния прокурор възлиза на 14%. Неодобрението към прокуратурата за последните пет месеца нараства с 13%, а към съда с 12%.
През февруари, 2016 г. полицията е одобрявана от 32% от българите, а армията – от 28%. За последните пет месеца армията губи 9% от одобрението за работата си, а полицията – 8%. Най-често работата на армията е критикувана от мъже, от хора на възраст между 50 и 59 години, от бедни хора и от жители на малките градове. Критични към работата на полицията са най-често бедни хора, хора на средна възраст и жители на малките градове.
През последните пет месеца с близо 9% се свива одобрението на българите към парламента. В момента българското Народно събрание е одобрявано от 13% от населението, а неодобрението му възлиза на 77%. Критични оценки за работата на парламента дават и 62% от избирателите на ПП ГЕРБ. С 6 пункта се покачва и неодобрението за работата на председателя на Народното събрание.