Операта ще бъде в ритъма на валса с „Виенска кръв“

Жизнерадостната и предаваща позитивни послания музика на Йохан Щраус-син ще звучи във вторник, 12 март, от 19 часа в залата на Бургаската опера във „Виенска кръв“. Историята, която ще бъде разказана чрез средствата на атрактивното и грабващо сетивата оперетно изкуство, е класическа – изневяра, поредица от интриги, забавни разминавания, обрати в сюжетното развитие, ситуации, изпълнени със закачки и свеж хумор, и, разбира се – великолепие от музикални и визуални послания. Освен бляскавата и обичана от всички поколения музика на Щраус, която е не само популярно звучаща, но и носи финес, нагласи за грабване на житейските радости и превръщането им в перманентно щастие, постановката на „Виенска кръв“ е атрактивна и като сценично оформление и костюми – те ще пренесат публиката на аристократичен бал в имение във Виена в средата на XIX век.

Всеизвестен е фактът, че оперетното изкуство е сложно и изисква комплексни качества у певците – не само гласови възможности, а и адекватно поведение на сцената, артистичност, хореографски умения и… щипка от невидимата субстанция, без която не може да се роди нито един качествен спектакъл – безспорен талант и желание да се твори изкуство. Допълнителен бонус за зрителите е фактът, че представлението се изпълнява на български език.

Зад диригентския пулт в атрактивния спектакъл на 12 март застава маестро Деян Павлов /гост/, който дирижира и „Цигански барон“,  „Любовна история“, както и други спектакли и концерти на Бургаската опера, като винаги се приема радушно – както от публиката, така и от самите оркестранти и артисти. “Оперетата от Шраус-син е олицетворение на виенския вкус и изискани маниери – като квалитетно шампанско, което ще зареди Операта с неподражаема атмосфера. Удоволствие за мен е да работя с колегите от Бургаската опера, желая бляскав успех на всички във вторник!”, казва за спектакъла маестро Павлов.

Режисурата на постановката, грабваща със своята аристократичен чар, динамика и прекрасни костюми, изцяло издържани в стила на епохата, е на Марио Николов, който е известен не само с многобройните си роли на родни и чужди сцени, а и като автор и водещ на предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ. Сценографията на постановката е на Иван Токаджиев – емблематично име в областта на сценографията за музикално-сценични изкуства, художник на костюмите е друг не по-малко титулуван творец, който за съжаление вече не е между нас – Цветанка Стойнова. Диригент на артистите от хоровия състав е Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, концертмайстор е Христо Белчев, помощник-режисьор – Лина Пеева, репетитор на балетния състав – Марина Змеева-Маркова.

Бургаската публика очаква с нетърпение дебюта на сопраното Нона Кръстникова и тенора Яни Николов в ролите на Графиня и Граф Цидлау. Сценичният тандем имаше своя дебют и в друго оперетно заглавие от Щраус-син – „Цигански барон“ – при пълен Летен театър по време на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023 през м. август, а с атрактивното заглавие, също по режисура на Марио Николов, бе открит новият Сезон 2023/ 2024 в залата на Операта в началото на м. октомври 2023 г. През летния сезон двамата солисти на Бургаската опера се представиха блестящо и на гастрол с концертния спектакъл „Любовна история“ – с музика от френското класическо кино, участваха и в оперетната гала „Любов, шампанско и кан-кан“ по сценарий и режисура на Марио Николов и под диригентството на маестро Страцимир Павлов, с която бяха закрити Бургаските музикални празници 2023.

Чудесното сопрано Нона Кръстникова, която има в репертоара си редица роли от световни оперни заглавия, в „Цигански барон“ за първи път пя в оперета, като не само съумя да изгради професионално вокалната партия на Сафи, наситена с трудност и изискваща широк гласов диапазон, но и представи ролята с артистизъм, настроение, закачка и финес. И много обич към изградения образ, което бе осезаемо. Младият тенор Яни Николов, за когото ролята на Шандор Баринкай също е дебютна, подходи с изключителен респект и детайлизирано вглеждане в образа, като откри интригуващи факти за българския произход на съкровището, което е крайъгълен камък в сюжета на “Цигански барон”. Яни Николов изпълни трудната партия с лекота и нескрито удоволствие, а във вокално отношение бе безупречен.

Освен сценичен блясък и грабващи сетивата костюми и ефекти, спектакълът на „Виенска кръв“ гарантира и първокласен артистичен каст – освен двамата дебютанти в ролите, като Франциска Каляри на сцената излиза сопраното Мария Цветкова-Маджарова, в ролята на то Княз Ипсхайм-Гинделбах на сцената излиза баритонът Йордан Христозов, в образа на Йозеф ще видим Бранимир Недков, баритон, като закачливата красавица Пепи ще се представи сопраното Шмилена Султанова,  Каглер ще бъде басът Петър Тихолов, като Мали на сцената излиза Калина Попова, мецосопран, за нея ролята също е дебютна, Граф Битовски ще бъде Александър Перпериев.

В пищния спектакъл с жизнеутвърждаващо звучене – така необходимо в семплите съвременни реалности, участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

 „Това е една от най-хубавите оперети на Йохан Щраус-син. Популярна е в целия свят, изпълнява се във всички големи оперни театри в света. Тя представя характера на виенчаните в епохата, в която композиторът е живял и работил. Вино, жени, песни! Това е една невероятна музика, която характеризира виенските нрави!“ , казва в интервю за БНР – Бургас по повод предходен спектакъл режисьорът Марио Николов.  „Виенска кръв“ не е позната на широката публика, но със сигурност ще се хареса на оперетните любители заради изключително популярните валсове, полки и ансамбли в произведението. Музиката е лежерна, сюжетът е много интересен, има конфликти и много развръзки и на края, като всяка хубава оперета нещата завършват с щастлив финал. Публиката харесва този спектакъл, премиерата му беше през 2017 г. на сцената на Летния театър“, разказва още Марио Николов.

За последен път оперетата „Виенска кръв“ бе представена през м. новемри 2021 г.  Във вторник публиката ще има отново възможността да съпреживее истински музикален празник. На 12 март публиката ще има отново възможността да съпреживее истински музикален празник. Музиката на Шраус-син ще се “разлее” във вторник вечерта в залата на Операта, гарнирайки с финес, класа и изискани маниери атмосферата и добавяйки прекрасен привкус на аристократизъм и класа.

Билети за оперетата “Виенска кръв“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/opereta-0bt25 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1406675/performance.html, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *