Оранжев код за интензивни валежи в  Бургаска област

Обявен е оранжев код за интензивни валежи в  Бургаска и още 13 области – София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.

Жълт код е обявен за останалите области на страната.

В петък валежите  ще обхванат цялата страна, сочи прогнозата на НИМХ. На много места ще са значителни по количество.

Привечер ще започне да се образува снежна покривка. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен, в Източна България – временно силен. По планинските проходи и в Североизточна България ще има условия за виелици и навявания. Ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Сутринта ще са между 5° и 8°, а към 14 часа в по-голямата част от страната ще са между 1° и 4°.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. С него ще нахлува студен въздух и към 14 часа температурите ще са 4°-5°.

В събота през деня температурите в страната ще са от 0 до 5-6 градуса. Валежите от сняг ще обхванат много райони  в почти цялата страна, с най-малка вероятност Дунавската равнина. Постепенно обаче ще се ограничават в югоизточна посока. До полунощ се очаква да спрат дори и в Странджа. Предварителната прогноза за очакваната снежна покривка е до максимум 10 сантиметра в равнинната част на страната и около 30 сантиметра нов сняг по планините.

В хода на снежната обстановка ще има условия за натрупване на по-сериозни преспи и навявания най-вече по планинските пътища и проходи в Стара планина (централната част), както и в Родопите. Динамичните температури и мокрият сняг ще създават опасност и от заледявания в нощта на петък срещу събота и събота срещу неделя.

В неделя облачността ще се разкъсва с изгледи за слънчев следобед. Ще остане студено с температури до минус 7 – минус 8 градуса в определени студени и безоблачни райони призори. Дневните температури ще са между 1 и 6 градуса.

Агенция „Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.