Оранжев код за опасни горещени

Националният институт по метеорология и хидрология обяви оранжев код в 21 от 28-те области в страната заради очакваните горещини. Температурите днес ще достигнат до 40 градуса.

Горещата вълна, обхванала страната ни, се дължи на създалата се атмосферна циркулация над континента на топли въздушни маси от Африка, което не е необичайно за Европа.
Дните 28, 29 и 30 юли са горещниците – те са известни от историята като най-горещите дни през годината, а тази година горещата вълна съвпада и с тях.Специалистите предупреждават, че високите температури са опасни особено за малките деца, бременните, възрастните хора, хронично болните, хората с високо кръвно и със сърдечно-съдови проблеми.

В следобедните часове над Североизточна България и планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 35° и 40°

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево със слаб източен вятър. Максимални температури 28°-30°, температура на морската вода 24°-27°. Вълнение на морето ще бъде 1-2 бала.