Откриването на Лято 1959 в Слънчев бряг е било с поморийско участие

Днес малко или повече е позaбравено, но официалното откриване на първия туристически сезон за кк „Слънчев бряг” през 1959 г. не е минало без поморийско участие.
На 12 юни е планирано официалното откриване на сезон 2015 в кк „Слънчев бряг”-Несебър.За него са разпратени покани за гости от близо и далеч.Би трябвало да има и до ръководството на Община Поморие. Защото официалното откриване на първия сезон не минава без поморийско участие, както пише на 9 юни 1959 г. “Черноморски фронт” В статия със заглавие: „Вчера „Слънчев бряг” посрещна първите летовници” изрично се отбелязва,че на другарската вечеря присъстват и гости от Поморие.
Публикацията е на стр.1, вляво от главата на вестника и може да се смята за новина №1. За да се публикува черно на бяло тя е била предадена по телефона на 8 юни, вероятно късно вечерта.Подписана е от Т.Георгиев, който е спец.кореспондент на вестника. Към статията има и фотоилюстрация,чийто автор е Ив.Ковачев /вж. факсимилето/. Най-вероятно обаче става въпрос за архивна снимка, направена в хода на строителството на хотела.Снимката не е озаглавена, но тя е на хотел „Калина”, в който в действителност е записан първият турист на тк „Слънчев бряг” Вашек Силвестър от Чехословакия заедно с други курортисти от ЧССР.
Тогава рязане на ленти не е имало. Но вместо популярният днес коктейл, се е състояла другарска среща.
Максим МОМЧИЛОВ

Откъс от подготвената за печат книга „Курортът „Слънчев бряг-преди да се родя и след това”
ВЧЕРА „СЛЪНЧЕВ БРЯГ” ПОСРЕЩНА ПЪРВИТЕ ЛЕТОВНИЦИ
„Слънчев бряг”, 8 юни 1959/по телефона/

Най-после дойде денят, който строителите на „Слънчев бряг” очакваха с трепет и вълнение. Много сили хвърлиха те, докато се роди този красавец на родното Черноморие. В него зидарите от бригадите на Георги Мавродиев от Поморие, на Ангел Къртов от Бургас, на Коста Рачев и др. вградиха своето майсторство.А колко умение и старание вложиха мазачът Христо Въльоков от Габрово, фаянсаджиите Димо Грозев и Манол Арсов? Колко безсънни нощи прекараха те през тези месеци на напрегната работа техническите ръководители на строежа: Стефан Ганчев, Венцислав Николов, Чоролеев и още: стотици зидари, мозайкаджии, електротехници,строители?
За по-малко от година тук израсна модерен курортен комплекс. И когато днес след обед пристигна първата група от 364 летовници от братска Чехословакия, когато всички радостно възкликнаха от хубавата гледка родена, родена от ръцете на строителите, може би това бе най-голямата награда за тях. Техният самоотвержен труд не бе отишъл напразно.
В уютните и кокетни вили и хотели курортистите намериха всичко необходимо за една пълноценна почивка-комфортна вътрешна уредба и удобства.
Макар и изморени от продължителното пътуване летовниците се впуснаха да разглеждат комплекса и останаха възхитени от оригиналните сгради, красивата природа,  от златистите дюни и необгледната морска шир. Някои по-нетърпеливи набързо се озоваха на плажа и се гмурнаха във водата.
Вечерта в ресторант „Нептун” се състоя другарска среща на която присъстваха много гости от Бургас, Айтос, Поморие, Несебър и др. Между тях бяха секретарите на Окръжния комитет на БКП др. Георги Томов и др. Иван Захариев,секретарят на Градския комитет на БКП и член на бюрото на Окръжния комитет на БКП др. Нончо Киров, заместник-председателят на Окръжния народен съвет др. Георги Коточев, председателят на Окръжния комитет на Отечествения фронт др. Тодор Киров и др.
След вечерята самодейни колективи от Бургас и Айтос изнесоха художествена програма.Представиха се хоровият състав при фабрика „Сталин”-Бургас,битовата тракийска група при народно читалище „Васил Левски –Айтос,естрадният състав на самодейния колектив „Атанас Манчев”-Бургас и индивидуални изпълнители на народни песни.
Чешките летовници с интерес изслушаха песните и наградиха с бурни ръкопляскания изпълнителите.Участничките в хоровия състав при фабрика „Сталин” поднесоха на курортистите букети с цветя и ги поздравиха по случай пристигането им на „Слънчев бряг”
След една седмица ще пристигне група от 200 летовници от Германската демократична република.Едновременно с довършването на северната част на комплекса тук ще продължат да пристигат летовници от Чехословакия,ГДР,Унгария,Полша,Австрия и др. страни.

Т.Георгиев /Спец.кореспондент на „Черноморски фронт”/
Публикувано в „Черноморски фронт”,бр.2819/9 юни 1959 г.