Откриха нарушения в обществените поръчки

Забавяне на сроковете на редица обществени поръчки по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, показва ревизията на досегашната власт, резултатите от която представи служебният премиер Огнян Герджиков.

В Министерството на отбраната са 116 процедури за обществени поръчки и са спрени 31. Оставащите 82 процедури за доставка на стоки и услуги са приключили с договори. При анализа става ясно, че има нарушения в 45 от тези 82 договори. В девет от тях има индикации за измами и сериозни нарушения например условия и изисквания, които дават предимства или ограничават участието на лица е ОП.

Част от поръчките ще бъдат разследвани, 36 ще бъдат проверявани от финансовата инспекция.

В Агенция пътна инфраструктура има нарушения при избора на фирма за поддръжка на участък от АМ „Хемус”, осветлението на тунели „Витиня”, „Топли дол” и „Правешки хан”. Нередности има и при поддръжката на АМ „Тракия” и осветлнието на „Транянови врата”.

В икономическото ведомство има редица дискриминационни условия в поръчките и изменения на критерии след отварянето на самите поръчки.

В Земеделското министерство са докладвани случаи на забавяне на процедури и има риск от спиране на средства по програмата за развитие на селските райони,цитира Кросс.

Нарушения има в МВР за поръчки, свързани с настаняването на мигранти. По тези казуси може да претърпим и финансови санкции от еврокомисията.