От ПП-ДБ върнаха на президента празна папка

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката празна.

“За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката”, отбеляза съпредседателят на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков, като отбеляза, че те отново предлагат акад. Денков за премиер с втория мандат.

“Ние дадохме втора възможност да поправят грешката си от ГЕРБ-СДС, за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната”, посочи Петков.

“Връщам мандата неизпълнен”, каза веднага Николай Денков, като отбеляза пред държавния глава, че няма подкрепа за реформите.

“Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултат от тяхното желание. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим, каза Денков. Постна пица или европейски път за България, в който доходите се увеличават, добави Денков.

След като върнаха незабавно нереализиран втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, Румен Радев упрекна ПП-ДБ, че с промените в Конституцията са оставили президентската институция с вързани ръце, относно избора на кандидат за служебен премиер. Той повдигна странния случай с подадената вчера оставка от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова. Тя бе обявена тази сутрин от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Президентът останал истински учуден, че ПП-ДБ не са реагирали на това. Според него Маркова е трябвало да бъде попитана дали й е бил оказван натиск. Следвало да се инициира нейното изслушване.

Румен Радев обясни, че Елена Маркова била единствената в списъка от потенциални служебни премиери, която е била партийно неутрална и нямало да изпадне в несъвместимост, ако стане министър-председател.

„И ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но във всеки случай, най-вероятно, няма да бъде във ваша полза“, заяви президентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *