Пенсионерите излизат на национален протест

protestБългарските пенсионери излизат на втори национален протест през Народното събрание, заради безразличието на управляващите към техните проблеми. Протестът ще се проведе днес, по време на обсъждането на проектобюджета за 2019-та година.

Хората са възмутени от пренебрегнатите им искания за осъвременяване на пенсиите, бързо нарастване на минималната пенсия и закон за възрастните хора. През лятото инициативен комитет на пенсионерските организации започна да събира подписи в подкрепа на петиция за увеличаване на пенсиите, отпадане на тавана за всички пенсии и изработване на закон за възрастните хора. През септември петицията беше обсъдена на заседание на социалната комисия в парламента, а след това стигна и до заседание на бюджетната комисия. Резултатът – нито едно от исканията на пенсионерските организации не е взето под внимание. Документът с исканията беше пренебрегнат от депутатите, разказа  ген. Васил Върбанов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. “Изразяваме възмущението си от отношението на народните представители, които са избрани основно с гласовете на пенсионерите. Защото знаете, че пенсионерите са най-съвестните избиратели. Куци, сакати, но отиват до урната с надежда, че ще изберат някой, който ще защитава техните интереси”, каза той, цитиран от Кросс. „Да излязат от летаргията, която ги е обхванала. Да излязат от отчаянието и като граждани с чест и достойнство да си кажат думата и да покажат, че повече не може така и в бъдеще ще имаме предвид кого избираме”, посочи той.

Припомняме, че вчера в парламента бяха гласувани първите два члена от бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ – това е финансовата рамка и специално парите за пенсии, които ще са над 8 млрд. лева догодина. Във финансовата рамка са заложени и приходи от 11,7 млрд. лева. Инфарктен сблъсък на опозицията и управляващите по бюджета за пенсиите, осигурителния доходи и приходите в НОИ, съпътствано от закани за глоби и спиране на заседанието.
Опозицията обвини управляващите, че в предизборната си кампания не са информирали гласоподавателите за намерението да вдигнат максималния осигурителен доход на 3000 лева.
Те спориха и по въпроса от кога да се вдигнат с 5,7% пенсиите – дали това да стане от средата на годината или по-рано.
„Тази разгорещена дискусия следва да завърши поне с приемане на едно разумно предложение, за да можем да изтрием срама от това, което направихме до тук”, каза Хасан Адемов от ДПС.
Остана предложението на управляващите пенсиите да растат от 1 юли. Над 8 млрд. лв. са заделени в бюджета за тази цел.
По време на дебатите се стигна до напрежение в пленарната зала, след като председателят Цвета Караянчева предложи за гласуване да се прекрати обсъждането по първата точка на бюджета на ДОО, а левицата обявиха, че не са направили всичките си изказвания. Обсъждането на бюджета продължава и днес.