Пети концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“

Петата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота, 24 февруари, от 11 часа във фоайето на Операта. В програмата на вокалния концерт ще звучат популярни творби Поредното събитие от поредицата “Солистите на Държавна опера – Бургас” участието на солистите на бургаския културен институт: Шмилена Султанова, сопран, Бранимир Недков, баритон, и Мира Искърова, пиано, ще предостави възможност на почитателите на камерния жанр да изпитат истинско естетическо удоволствие с добре подбраната и балансирана програма на вокалния концерт, представена с вкус и отношение към публиката от страна на чудесните солисти и пианистка.

Началото на новия концертен цикъл в репертоара на бургаския културен институт бе поставено с вокалния концерт на 7 октомври т. год., със солисти: сопраното Людмила Михайлова и баритонът Йордан Христозов, на рояла бе Дария Кръстева. Последва концерт на басите на Бургаската опера – Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков, под клавирния съпровод на Илиана Тодорова – на 4 ноември. Третият концерт от поредицата бе на 18 ноември – със солисти: сопраното Нона Кръстникова и баритонът Марян Йованоски, на рояла беше Игор Кириянов. Четвъртият концерт – на 10 февруари представи солистите Даниела Дякова и Александър Крунев, под клавирния съпровод на Илиана Тодорова.

Дни след концерта в събота, сопраното Шмилена Султанова ще бъде солист в оперетата от Йохан Щраус-син „Прилепът“ – на 27 февруари от 19 часа в залата на Бургаската опера, а на 12 март предстои съвместно нейно сценично превъплъщение в партньорство с Бранимир Недков, в друг музикален шедьовър от Щраус-син – „Виенска кръв“.

Двамата солисти на Държавна опера – Бургас участват в редица спектакли и камерни концерти на бургаския културен институт. Те, заедно със свои колеги солисти, както и артистите от хора, балета и музикантите от оркестъра, взеха участие и в мащабната оперетна гала по сценарий и режисура на Марио Николов – „Любов, шампанско и кан-кан“, с която бяха официално закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ – в началото на м. септември 2023 г. на сцената на Летния театър. Шмилена Султанова и Бранимир Недков бяха на една сцена и в мюзикъла от Парашкев Хаджиев „Службогонци“ – в края на изминалата календарна година, на сцената на Операта. Двамата солисти имат съвместна камерна изява и в концерта „Вечер на немската музика“ – през 2021 г., когато на рояла бе Дария Кръстева.

На рояла в събота ще бъде Мира Искърова, която е преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.  Тя партнира с вещина, вкус, мяра и чудесно тоноизвличане на солистите, допълвайки цялостното естетическо въздействие.

Ето какво разказват преди концерта двамата солисти на Бургаската опера: „С нетърпение очакваме да споделим с вас невероятния музикален момент, който ни предстои на съботния камерен концерт. Заповядайте да се потопим заедно във вълшебството на звуците и емоциите, ще бъде незабравимо. Очакваме Ви с нетърпение!”, казва Бранимир Недков.

“Уважаеми приятели, радостни сме да бъдем част от едно вълнуващо музикално изживяване, което ще споделим с Вас на предстоящия вокален концерт. Поканата е открита за всички, които търсят уют и вълшебство в музиката. Ще се видим в събота, в 11 часа във фоайето на Бургаската опера!”, допълва Шмилена Султанова.

В програмата на концерта в събота ще прозвучат: Ария на Дон Жуан  “Fin ch’han dal vino”, Серенада на Дпн Жуан “Deh, vieni alla finestra” и Ария на Донна Елвира “Ah, chi mi dice mai” – от операта „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт; „Хабанера“, „Сегидиля“ и „Песен на Тореадора“ из операта „Кармен“ от Жорж Бизе,  Ария на Крал Алфонс от операта „Фаворитката“ от Гаетано Доницети; Дует на Силва и Едвин “Помниш ли ти” от оперетата “Царицата на чардаша” от Имре Калман; Дует на  Ханна Гловари и Граф Данило от оперетата “Веселата Вдовица” на Франц Лехар; Дует на Фред и Лили от мюзикъла “Целуни ме, Кейт!” на Коул Портър .

На 24 февруари петото събитие от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ ще зареди присъстващите във фоайето на Операта – като емоционален акцент на съботния ден.

Следващият концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас е на 9 март от 11 часа във фоайето на Операта, с участието на мецосопраното Йоана Кадийска и тенора Яни Николов. На рояла ще бъде отново Мира Искърова.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“, работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-082g6 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1400570/performance.html.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *