Петък 13-ти е, да се плашим от лош късмет или да бъдем добри – днес избираме сами

Днес е петък 13-ти. Съвпадението на дата и ден плаши мнозина. Този ден отдавна е нарочен за ден на лошия късмет, въпреки че не е съвсем сигурно кога и къде се появява това суеверие. Така или иначе, за милиони хора по света този ден не е без значение – някои се залостват здраво вратите на дома си, докато други смятат, че именно на петък 13-ти са най-големи късметлии.
Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези. Една от тях е, че суеверието, свързано с петък, 13-ти, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-ти бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.
В по-ново време ясно се откроява датата през 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.
Друга хипотеза за петък, 13-ти, е свързана с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.
Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-та е картата на смъртта. Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки). Въпреки всичко много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден. Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него. Лошият късмет, който мнозина смятат, че носи петък 13-ти, се препокрива и със Световния ден на добротата, който също се отбелязва на 13-ти ноември.
От 1998 година 13 ноември е и датата, на която сме по-добри. Идеята тръгва от Япония, която преди 15 години провежда конференция с призив да бъдем по-добри. Целта на Световния ден на добротата е да се забрави себичността, да погледнем по-далеч от собствения си кръг, да забравим границите, расите, половете и религията. Да разберем, че всички обитаваме една планета, живеем в един свят и трябва да се погрижим за мира в него, като се уважаваме и съжителстваме в щастие. Това може да стане само, ако сме добри един с друг.
Да се плашим от лош късмет или да бъдем добри – днес избираме сами.