Платеният годишен отпуск остава 20 работни дни

Платеният годишен отпуск остава 20 работни дни. Депутатите не приеха той да бъде увеличен от 20 на 25 работни дни, като не отхвърлиха на първо четене промени в Кодекса на труда.

Измененията бяха предложени от независимия народен представител Георги Кадиев. Той се мотивира с данните, че повече от половината българи страдат от стрес на работното място. По данни на синдикатите в страната повече от половината българи страдат от такъв на работното място. При неговото натрупване пък той е сред основните причинители на неработоспособност, отпадналост, чувство на незадоволеност от работата, включително на сериозни заболявания. От 148 гласували депутати – „за” бяха 16, по 66 бяха „против” и „въздържал се”, предаде Econ.bg. По време на обсъждането на промените се разрази дискусия между независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев от една страна и от друга депутата от ГЕРБ Красимир Велчев.

„Великденската и Коледната ни ваканция трябва да бъдат като на всички останали български граждани. Вие не сте с нищо повече от българския лекар, учител и апропо. Цял месец почиваме през август, а вие не искате да увеличите с 5 дни почивката на редовите български граждани. Това е срам и позор за българския парламент“, заяви категорично Енчев от парламентарната трибуна.

„Народните представители имат годишен отпуск 32 дни. Отпуските, които са по Коледа и Нова година са фиксирани със закон и общият сбор е 32 дни. Народните представители нямат право на неплатен отпуск. Те не избират кога да почиват“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

В спорът за депутатския отпуск се намеси и председателят на парламента Цецка Цачева. Тя обясни, че работата на Народното събрание не се фиксира от начало на работен ден и край, така както това е обичайно за всички полагащи труд.

„Народните представители работят по своите избирателни райони в дните, които са обявени като ваканции. Това, че има депутати, които не посещават районите си, не означава, че това се пренася механично към цялото Народно събрание“, уточни още Цачева.

В скандала се включи и лидерът на БСП Михаил Миков, информира „Стандарт“. Той посочи, че днес съществуващите синдикати не са достатъчно привлекателни и бизнесът не вижда в тях защита на интересите им.

„Не 5 дни, 10 дни да дадем повече отпуск, само че ако това е с цената на съкращения и намаляване на работната заплата? От БСП няма да подкрепим това предложение“, отсече Миков.